AL CONGRÉS

La compareixença de Rato a la comissió sobre la crisi, en directe

El Congrés examina a partir d'avui el paper de Rato, Solbes, Salgado i la CNMV en la gestació i l'eclosió de la crisi financera

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La comissió del Congrés que investiga la crisi financera, el rescat bancari i la fallida de les caixes d'estalvis examinarà a partir d'aquest dimarts el paper dels governs de José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero en la gestació i l'eclosió de la crisi, amb la compareixença dels seus ministres econòmics Rodrigo RatoPedro Solbes i Elena Salgado. La web d'EL PERIÓDICO ofereix les seves declaracions en streaming.

A més del seu paper en les polítiques econòmiques durant els anys de la bombolla immobiliària i creditícia, Rato també compareixerà com a expresident de Caja Madrid Bankia, entitat de la qual va sortir el maig del 2012, un dia abans que l'Estat decidís nacionalitzar-la. Un mes després, el Govern va demanar a Brussel·les el rescat bancari.

Després de la seva sortida de l'entitat, la judicialització de la fallida de Bankia ha obert diversos fronts a qui va arribar a ser director gerent de l'FMI. El primer d'ells a ser resolt, per l'ús de targetes black, es va saldar el mes de febrer passat amb una condemna de quatre anys i mig de presó, encara no confirmada pel Tribunal Suprem.

Actualment, Rato s'enfronta a l'Audiència Nacional a judici oral per la sortida a borsa de Bankia en un procés en què se l'acusa de falsedat de comptes i frau als inversors, pels quals la fiscalia sol·licita cinc anys de presó. També té una altra causa oberta a l'Audiència Provincial de Madrid, sobre el presumpte origen il·lícit del seu patrimoni, en què és investigat, entre altres qüestions, per delictes fiscals i corrupció entre particulars.

Ministres de Zapatero

Després de Rato, seran els ministres econòmics de l'expresident Zapatero els que donaran explicacions de les actuacions portades a terme abans i després de la crisi econòmica. Durant les sessions de la comissió, moltes de les intervencions han apuntat que el retard a l'hora d'adoptar mesures i la seva falta de contundència van agreujar els efectes de la crisi econòmica.

Pedro Solbes, ministre fins al 2009, que va arribar a assegurar que Espanya no es veuria afectada per la crisi hipotecària nord-americana, va reconèixer anys més tard el seu excés d'optimisme davant les primeres dificultats econòmiques, durant les quals avalava la solvència i la solidesa del sistema financer espanyol.

La seva successora al càrrec, Elena Salgado, va justificar el 2012 al Congrés, ja fora del Govern, que l'Executiu socialista va descartar aplicar mesures de xoc davant la crisi amb l'objectiu que el país no fos intervingut per autoritats internacionals.

Notícies relacionades

Malgrat l'interès de les seves compareixences, la comissió d'investigació ha optat finalment per un format que inclou una intervenció inicial del compareixent i, a partir d'aquí, un intercanvi d'intervencions amb els grups, però sense l'acarament pregunta-resposta habitual en altres comissions d'investigació.

La CNMV

Les sessions de la comissió es completaran amb les intervencions dels responsables de la Comissió Nacional del Mercat de Valors durant els últims tres anys, dos secretaris d'Estat d'Economia i l'advocat del cas que va provocar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea declarés abusiva la legislació espanyola en matèria de desnonaments.

zentauroepp19826000 madrid 26 07 2012 politica  caso bankia  comision de economi180109085625

zentauroepp19826000 madrid 26 07 2012 politica caso bankia comision de economi180109085625