resultats financers

El BBVA perd 1.123 milions per la depreciació de Telefónica

El banc restarà aquesta quantitat de minusvàlues als beneficis del 2017

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El BBVA s'apuntarà una pèrdua de 1.123 milions d'euros en els resultats del 2017 a causa de la depreciació de Telefónica, de la qual posseeix el 6,9%. L'entitat presidida per Francisco González, que fins al setembre guanyava 3.449 milions, ha volgut aclarir aquest dimarts a última hora que l'operació "no suposa cap sortida de caixa, ni té impacte en la ràtio de capital, ni en el repartiment de dividends". El banc s'havia compromès a repartir entre el 35% i el 40% del benefici anual a pagar als accionistes en efectiu i el càlcul d'aquest dividend es farà sense considerar aquest ajust en el resultat.

La participació del BBVA en l'operadora acumulava unes minusvàlues latents de 880 milions d'euros el 30 de juny passat respecte a la valoració que els havia donat l'entitat, que al tancament de l'exercici es van elevar als esmentats 1.123 milions. Aquestes pèrdues restaven patrimoni al banc el primer semestre, però una normativa comptable que ha deixat d'estar vigent aquest any obliga el banc a carregar aquest números vermells contra els resultats en determinades circumstàncies. 

Notícies relacionades

"En aplicació de la norma comptable, el BBVA considera que si el valor de la participació genera minusvàlues durant un període significatiu, més de 18 mesos, o si hi ha una caiguda rellevant del valor, s'ha de reconèixer via compte de resultats. Per a participacions tan rellevants com Telefónica també es considera la volatilitat del preu de l'actiu, per poder mesurar si el valor es pot recuperar. Considerant l'evolució de l'acció de Telefónica en l'última part de l'any, ara toca reconèixer la minusvàlua per compte de resultats", ha explicat el banc.

L'entitat també ha volgut subratllar que, a partir del 2018, la nova norma comptable permet a les empreses decidir si les variacions de valor dels actius disponibles per a la venda, com la seva participació a Telefónica, es carreguen contra resultats o contra patrimoni. Una vegada presa la decisió el tractament es manté durant la vigència de l'actiu, inclosa la venda. És a dir, que amb la nova normativa les pèrdues que tindrà podrien no haver-se registrat