concentracions

Fusions més cares

L'any passat l'import de les operacions empresarials a Espanya gairebé es va triplicar davant les perspectives de creixement

L'opa sobre Abertis, la possible unió de Barceló i NH i l'oferta de Colonial a Axiare, tindran aquest exercici el seu desenllaç

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A tot drap. Les fusions i adquisicions empresarials van assolir l’any passat a Espanya un import de 126.066 milions d’euros, gairebé el triple que en l’exercici anterior, segons una anàlisi de la consultora KPMG amb dades de Thomson Reuters. Encara que el nombre d’operacions va experimentar una alça més moderada, del 6% fins a 1.214, el que destaca és el seu import, que va registrar un augment del 162%. I el més destacable és el volum d’inversió estrangera, que va superar els 50.000 milions d’euros, més d’un terç del total. Ho reflecteixen operacions com l’opa sobre Abertis, que es disputen la italiana Atlantia –que ha ensopegat amb el Govern espanyol, que exigeix que se li demani autorització– i Hochtief, la filial alemanya d’ACS.

Segons explica Ignacio Faus, conseller delegat de KMPG a Espanya, «la inversió en fusions i adquisicions ha mantingut la tendència alcista dels últims anys, gràcies a les perspectives positives de l’evolució econòmica i a les bones condicions de finançament». Un altre element, subratlla, és l’«alt volum de liquiditat, impulsat pel fort dinamisme dels fons de capital risc». Aquesta activitat es percep en tots els sectors, però especialment en el ram industrial, el d’oci, el de consum i el de la tecnologia. Els segueixen els sectors regulats, l’energia, les telecomunicacions i les finances. Amb tot, el sector industrial va ser el que va protagonitzar el volum més gran d’inversió, amb 44.396 milions d’euros i un total de 181 operacions registrades, cosa que suposa gairebé el doble que en l’exercici anterior.

Capital risc

Notícies relacionades

Les dades de l’Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió (Ascri) fins al tercer trimestre apunten també en aquesta direcció. En els nous primers mesos de l’exercici, les operacions protagonitzades per firmes de capital risc van superar els 4.000 milions d’euros, amb adquisicions com la de Mémora per part d’Ontario Teacher’s i la de Pronovias per BC Partners, amb uns 500 milions d’euros en cada cas. De les 575 operacions registrades amb firmes de capital risc, 11 van superar els 100 milions d’euros. Els rams en què les inversions van ser més quantioses van ser els de consum, hostaleria i oci, transport i serveis financers, segons les xifres d’Ascri.

Al llarg d’aquest 2018, s’hauran de desencallar algunes de les operacions més sonades i que van començar l’any passat, com l’opa d’Abertis, amb un import que es mou entre els 16.000 i els 18.000 milions d’euros; la integració de Barceló i NH, així com l’opa de Colonial sobre Axiare.