L'Estat retalla en 780 milions el finançament autonòmic a Catalunya

Hisenda justifica la tisorada perquè els comptes estan prorrogats i afecta totes les comunitats

41425726 601

41425726 601

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sorpresa, però desagradable. L’Estat ha reduït en 780 milions el finançament que rebrà Catalunya en concepte d’avançaments que li corresponen pel model de finançament autonòmic, que s’ha de reformar i està caducat des del 2014. Fonts del ministeri d’Hisenda asseguren que la retallada, que atribueixen al fet que els Pressupostos de l’Estat estan prorrogats, afecta totes les comunitats autònomes. 

El ministeri d’Hisenda que dirigeix Cristóbal Montoro va comunicar que els avançaments per a la Generalitat aquest exercici pujaran a 16.838 milions d’euros en lloc dels 17.618 milions que s’havien previst el juliol passat. Es dona la circums-tància que l’import d’aquests avançaments o bestretes –que dos anys després s’ajusten a l’alça o a la baixa en funció de la liquidació definitiva– és inferior al de l’any passat en uns 125 milions, segons les mateixes fonts. 

La notícia ha causat sorpresa a Economia ja que, argumenten, l’any passat ja va ser un exercici de creixement, com ho serà també el 2018, expliquen els portaveus. En tot cas, la reducció més substancial es produeix en el fons de garantia, que calcula directament l’Estat. L’ajust es produeix, a més a més, amb l’autonomia intervinguda per l’aplicació del 155 i sense Executiu de la Generalitat constituït després de les eleccions del 21-D.

La retallada de les entregues a compte a les autonomies a càrrec del finançament de l’any 2018 respec-

te al que es va anunciar el mes de juliol passat ha generat una onada de crítiques a l’oposició i en altres autonomies.

El secretari de Política Econòmica i Ocupació del PSOE, Manuel Escudero, va titllar la carta amb què el Ministeri d’Hisenda de Cristóbal Montoro va realitzar l’anunci a les comunitats de «xantatge intolerable» que trenca el «marc institucional» al vincular l’autonomia financera de les comunitats a l’aprovació dels pressupostos.

Onada de crítiques

Per la seva part, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va advertir que el Govern «està jugant amb foc en aquesta situació de displicència amb les comunitats autònomes», al retallar en 353 milions d’euros el finançament de la comunitat. «Hi ha una paraula del president del Govern que va donar a la Conferència de Presidents en què deia que abans de finalitzar l’any (2017) es reformaria el sistema de finançament, i l’ha incomplert», va criticar.

Notícies relacionades

El Govern balear, per la seva part, va rebutjar en un comunicat la retallada de 67,3 milions d’euros que aplicarà el Govern al finançament de les illes, fins als 1.712 milions. La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, va qualificar d’«injusta» la decisió del Ministeri i la veu com «un càstig per a la ciutadania de les Illes Balears».

El Govern de Cantàbria (PRC-PSOE) també va titllar ahir de «mínims» els avanços que s’han produït al voltant del nou sistema de finançament autonòmic, que s’havia d’haver reformat «fa tres anys». El bipartit censura que el Govern, que llavors tenia majoria absoluta, no ho fes llavors ni tampoc ara, basant-se en «excuses» com el conflicte de Catalunya.