Anar al contingut

Patrocina:

informe de societat de taxació

Els preus de la vivenda van registrar el 2017 la principal pujada dels últims 10 anys

Barcelona és la ciutat amb els valors més alts amb un preu mitjà de 3.865 euros per metre quadrat

Els preus de la vivenda van registrar el 2017 la principal pujada dels últims 10 anys

FERRAN SENDRA

El preu de la vivenda nova a Espanya va experimentar el 2017 un creixement del 5% en la mitjana anual, cosa que suposa la principal pujada en 10 anys, segons la Societat de Taxació. Així es recull a l’Informe de tendències del sector immobiliari, que assenyala que els preus en ciutats com Barcelona i Madrid s’aproximen als nivells precrisi i que, encara que la variació no és uniforme a tot el territori, ja no s’experimenten baixades de preus en cap població. L’índex de confiança per comunitats, a més, es manté a l’alça, excepte a Catalunya, on es va registrar un descens de gairebé dos punts, «cosa que podria ser indicativa de la influència de la incertesa política sobre el mercat immobiliari», subratlla la firma taxadora.
    

A més, l’estudi recull que en la segona meitat del 2017 el preu mitjà de la vivenda nova va augmentar el 3,3% a les capitals de província, i va arribar als 2.227 euros per metre quadrat. Aquesta dada va duplicar el creixement del primer semestre, de l’1,7%. Segons l’estudi, el preu mitjà d’una vivenda tipus de 90 metres quadrats a les capitals de província és de 200.400 euros, mentre que a la resta de ciutats estudiades que no són capitals de província el preu mitjà d’una vivenda nova es va situar en 1.580 euros per metre quadrat, import que suposa un augment de l’1,6% respecte al desembre de l’any anterior.

CAPITALS DE PROVÍNCIA

Per capitals de província, les més cares són Barcelona (3.865 euros per metre quadrat), Sant Sebastià (3.441 euros) i Madrid (3.167 euros). Mentre que Badajoz (1.155 euros), Càceres (1.138 euros) i Ciudad Real (1.160 euros) són les capitals amb preus més baixos. Per comunitats autònomes, Catalunya (3.452 euros) és la regió que registra preus més alts, seguida de Madrid (3.167 euros) i el País Basc (2.596 euros). En canvi, Extremadura (1.148 euros), Múrcia (1.206 euros) i la Rioja (1.355 euros) són les que tenen preus de vivenda nova més baixos.
    

Pel que fa a l’evolució semestral de preus, la pujada més significativa es va produir a la ciutat de Barcelona, on ha arribat a un creixement anual del 9,9%, seguida de Madrid, amb una pujada del 6,8%.

ESFORÇ DE COMPRA

Els preus es mouen a l’alça, però també l’esforç financer per adquirir una vivenda. Segons l’índex que elabora la Societat de Taxació –que defineix el nombre d’anys de sou íntegre que un ciutadà mitjà necessita destinar per a la compra d’una vivenda–, aquest es va situar ja en 7,6 anys en l’últim trimestre del 2017, quatre dècimes per sobre del nivell registrat un any abans. L’indicador es calcula per comunitat autònoma a partir de la relació del valor de mercat de la vivenda i els ingressos mitjans bruts anuals que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE).  Les Balears és la comunitat on es necessiten més anys per accedir a una vivenda, 14,7. On se’n necessiten menys és a la Rioja. 

0 Comentaris
cargando