Les claus del 2018

L'economia el 2018: de Trump als governs sense pressupostos

Catalunya podrà tenir les claus de la seva caixa si surt un Govern del nou Parlament

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un món on els gegants d’internet com Facebook, Google o Amazon estaran subjectes a un escrutini més gran per part de les autoritats, tant pel seu control de les dades com per les seves tècniques tributàries, i on creix l’amenaça que augmenti un proteccionisme abanderat per l’Administració de Donald Trump als EUA, l’economia mundial creixerà, encara que amb cert alentiment de les economies avançades –fins al 2% davant el 2,2% del 2017–, segons les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI). Ja hi ha qui vaticina una futura crisi, ja que el capitalisme les viu cada 8 o 10 anys i l’última va esclatar el 2008.

Amb uns mercats que viuen l’auge de la criptomoneda bitcoin, que molts experts auguren que pot protagonitzar la pròxima bombolla financera, l’FMI apunta a un dinamisme més gran de les economies emergents. Una de les locomotores entre els països avançats seran els EUA, i la seva reforma fiscal, la més gran en els últims 30 anys, que pot disparar el dòlar i aconseguir la repatriació de milers de milions de dòlars de liquiditat de les seves multinacionals. La part negativa de l’«America first» (Amèrica primer) de Trump és que pot alentir el comerç i la inversió internacional.

La zona euro es desinflarà

La zona euro, on entraran en vigor noves regles per augmentar la transparència en el sector financer, es desinflarà. I, dintre d’aquest bloc, Espanya experimentarà una desacceleració, que el Govern central atribueix a l’impacte de les tensions polítiques a Catalunya. Però hi ha també un altre factor: la falta de Pressupostos de l’Estat per al 2018, ja que l’Executiu de Mariano Rajoy no va aconseguir el 2017 els suports suficients, essencialment pel distanciament del PNB per la postura del Govern amb Catalunya.

Això dificulta la sortida d’Espanya del control comunitari del procediment de dèficit excessiu el 2018, del qual ja ha sortit fins i tot Grècia, i la possibilitat d’encarar reformes pendents que requereixen consens, com la de les pensions.

Notícies relacionades

També a Catalunya es prorrogaran els comptes del 2017, aprovats pel Govern cessat amb l’article 155. La mesura decaurà si s’aconsegueix formar un Executiu català, però el que està a les mans del Govern central és la intervenció dels comptes catalans, en vigor des del mes de setembre.

Barcelona encararà una de les seves proves de foc amb el Mobile World Congress (MWC) del 26 de febrer a l’1 de març. De l’èxit d’aquesta nova edició en depèn en gran part el futur d’aquesta joia de la corona a Fira de Barcelona, que té contracte fins al 2023, però que està pendent de l’estabilitat política a Catalunya.