CONSEQÜÈNCIES DE L'IPC

L'IPC castiga pensionistes i funcionaris

Els jubilats perden un punt de poder adquisitiu, i els treballadors públics, 0,2 punts

La inflació es modera en la recta final de l'any fins a l'1,2% el 2017

yyyyyy

yyyyyy / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes

Els pensionistes i els funcionaris s’han convertit en dos dels principals col·lectius que han sortit perjudicats amb la pujada de la inflació de l’1,2% el 2017. Els jubilats acabaran l’exercici amb una pèrdua de poder adquisitiu d’un punt, mentre que els treballadors públics s’hi han deixat 0,20 punts per la diferència entre l’increment de les seves retribucions i l’índex de preus de consum (IPC).

   

La inflació anual va tancar el 2017 amb un 1,2% segons l’indicador avançat elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La xifra de tancament de l’IPC de desembre suposa una moderació de la taxa anual de cinc dècimes, ja que el mes de novembre aquesta variació va ser de l’1,7%. L’IPC va pujar el 0,1% al desembre en relació amb el mes anterior, però va reduir la seva taxa interanual cinc dècimes, fins al nivell més baix de l’any. En la dada de desembre va tenir una especial repercussió la pujada dels preus dels carburants (gasoil i gasolina) per sota del nivell del 2016.

UNS QUANTS ANYS DE PÈRDUES

Malgrat aquesta suavització en l’últim mes de l’any, els pensionistes i els funcionaris encadenen un altre any de pèrdua de poder adquisitiu degut a les retallades pressupostàries iniciades durant la crisi. En el cas dels pensionistes, la pèrdua de poder de compra acumulada des del 2010 arriba a uns 2.300 euros en el conjunt d’Espanya i a 3.300 euros a Catalunya degut al fet que la inflació és més alta que a la resta de l’Estat. El retrocés és degut a les retallades inicials de la despesa pública i al nou sistema de revalorització pel qual s’aplica una pujada mínima del 0,25% degut a la situació de dèficit que arrossega la Seguretat Social.

   

El Consell de Ministres va aprovar aquest divendres la revalorització de les pensions en el 0,25% per a l’any 2018, per cinquè any consecutiu. La pensió mínima de jubilació d’una persona amb 65 o més anys i amb cònjuge a càrrec passarà de 786,86 euros al mes per 14 pagues a 788,9 euros mensuals. Els que no tinguin cònjuge cobraran un mínim de 639,3 euros, en relació amb els 637,7 euros d’aquest any, mentre que els que tenen cònjuge però no al seu càrrec percebran 606,7 euros mensuals (ara són 605 euros).

Les pensions mínimes de jubilació per als menors de 65 anys amb cònjuge a càrrec pujaran des de 737,5 euros al mes per catorze pagues fins a 739,5 euros, i les dels menors de 65 anys sense cònjuge pujaran a 598 euros, respecte als 596,5 euros mensuals d’aquest any.

Els funcionaris han vist com els seus sous, als quals es va aplicar una pujada de l’1% aquest any, s’han quedat 0,20 punts per sota de la inflació i començaran l’exercici 2018 amb males perspectives a causa de la congelació que suposa la falta de Pressupostos de l’Estat. El Govern havia previst un nou sistema de revalorització dels sous públics amb una part fixa i una altra variable en funció de l’evolució del producte interior brut (PIB) que arribava a un màxim del 7,25% fins a l’any 2020. Per al 2018, la previsió era una pujada mínima de l’1,5% i una variable del 0,5%.

El que sí que va pujar per sobre de la inflació van ser els sous pactats en els convenis col·lectius, encara que únicament 0,23 punts més tenint en compte l’última xifra d’increment salarial mitjà fins al novembre, que va ser de l’1,43%. No obstant, 457.000 treballadors que es regeixen per convenis d’empreses sí que han acabat l’any amb una pèrdua de poder adquisitiu, ja que els seus sous pugen una mitjana de l’1,13%.

Notícies relacionades

El salari mínim interprofessional (SMI) va guanyar 6,8 punts de poder adquisitiu el 2017 gràcies a la pujada del 8%. El Govern va aprovar també ahir un decret amb la pujada del 4% de l’SMI per al 2018, fruit de l’acord aconseguit amb sindicats i empresaris, que situarà la quantitat en 735,9 euros mensuals per 14 pagues, o el que és el mateix, en 10.304,1 euros anuals. La pujada és el primer pas previst en l’acord amb el Govern, que preveu un increment progressiu del salari mínim fins a arribar als 850 euros el 2020 si l’economia espanyola creix un 2,5% anual o més i es creen un mínim de 450.000 llocs de treball cada exercici.

El Consell de Ministres també va aprovar un increment del 5,26% en l’aportació de l’Administració General de l’Estat a les ajudes que reben les persones en situació de dependència. Aquesta aportació de l’Estat a les ajudes sumarà més de 1.300 milions d’euros el 2018 i anirà destinada a les comunitats autònomes.