caiguda a wall street

Garrotada a Apple per l'iPhoneX i l'error de les bateries

El reconeixement que frena el rendiment dels models antics per elevar el temps d'ús amenaça la companyia

Les previsions de vendes per al 2018 del nou terminal s'han retallat el 40%

el-nuevo-iphone-10-durante-la-presentacin

el-nuevo-iphone-10-durante-la-presentacin

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso / Agències

Wall Street va suspendre Apple a la sessió borsària de dimarts en el preludi d’un problema que la multinacional va capejar ahir amb tots els seus recursos. Les accions de la companyia de la poma van baixar en la primera sessió després del Nadal el 2,54%, la primera garrotada d’importància a la borsa per a la firma en un any en què acumula una alça del 45%. L’empresa mundial més important per capitalització borsària va encapçalar les pèrdues enmig de rumors i informes extraoficials que indiquen un descens del 40% en les seves previsions de demanda de l’iPhone X. I és que el gegant espera vendre’n 30 milions d’unitats, davant els 50 milions inicialment previstos. Morgan Stanley pronostica que la multinacional potenciarà les seves vendes a la Xina per intentar compensar la rebaixa d’aquestes previsions.

La retallada borsària va aparèixer davant l’amenaça de notícies negatives poc habituals al voltant de la marca. El cas és que Apple va reconèixer la setmana passada que via software va alentir el rendiment dels seus iPhone per minimitzar la pèrdua d’autonomia de les bateries amb el pas del temps i evitar també el sobreescalfament de l’aparell. Apple va intentar amb aquesta disminució del rendiment evitar una substitució de bateries generalitzada dels productes venuts, un fet que tindria un impacte en els comptes molt rellevant.  

La situació d’Apple va ser considerada un element que pot fer avortar el tradicional repunt de Santa Claus de la borsa de Nova York, que sembla patir un cert mal d’altura semblant al d’Apple. 

En qualsevol cas, les vendes moderades del nou iPhone X no han sorprès gaire els analistes, ja que el producte ha arribat al mercat amb un preu per sobre de la competència i, tot i la seva qualitat, amb elements diferencials poc disruptius en el mercat de la telefonia mòbil. I és que la pantalla sense marcs i el reconeixement de cares han sigut incorporats també per altres competidors.  

Apple ha reconegut que va desaccelerar els dispositius antics sense previ avís per compensar el baix rendiment de la bateria. Va admetre que les actualitzacions del sistema operatiu llançades des de «l’any passat» per a l’iPhone 6, l’iPhone 6s, l’iPhone SE i l’iPhone 7 inclouen una funció per «suavitzar» el subministrament d’energia de bateries que estan baixes de càrrega o amb un cicle elevat de càrregues acumulat. Els telèfons sense l’ajust es reinicien abruptament i tenen un funcionament erràtic. 

Demandes

Notícies relacionades

S’han presentat un mínim de vuit demandes a diversos tribunals federals dels EUA que pretenen impulsar una acció popular per representar potencialment milions de propietaris d’iPhone a tot el país. Una amenaça en tota regla. 

«En lloc de solucionar el defecte de la bateria al proporcionar un reemplaçament de bateria gratuït per a tots els iPhone afectats, Apple va intentar emmascarar el defecte», s’afirma en una de les denúncies. La demanda va ser redactada per l’advocat Jeffrey Fazio, que va representar els demandants en un acord d’uns 45 milions d’euros amb Apple el 2013 per les garanties de l’iPhone. 

Temes:

iPhone Apple