indicadors

El Banc d'Espanya calcula que l'economia va créixer 0,8% en el quart trimestre

L'organisme considera que l'enfortiment dels mercats d'exportació va contrarestar els efectes en la demanda interna de la incertesa política a Catalunya

La balança per compte corrent va obtenir un superàvit de 7.400 milions en el tercer trimestre, el 8,6% menys

lindejuanmanuelprats

lindejuanmanuelprats

2
Es llegeix en minuts

El Banc d'Espanya calcula que el creixement econòmic en el quart trimestre de l'any va ser del 0,8%, que suposa mantenir la taxa del tercer trimestre, gràcies a la fortalesa del mercat exterior que va contrarestar els efectes adversos de la incertesa a Catalunya.

Segons el seu últim informe trimestral de l'economia espanyola, aquesta estabilitat del ritme de creixement és conseqüència de "dues forces que operen en sentits oposats". "L'enfortiment dels mercats d'exportació hauria contrarestat els efectes adversos derivats de l'augment de la incertesa per la situació política a Catalunya, que, d'acord amb la informació disponible -relativament escassa- s'haurien concentrat especialment en aquesta comunitat autònoma", exposa l'organisme. 

El factor català

El Banc d'Espanya atribueix l'alentiment econòmic de Catalunya al "pitjor comportament" dels indicadors d'ocupació, turisme i mercat de la vivenda, entre altres, respecte a l'observat en la mitjana del conjunt de les comunitats, especialment, en les de més pes econòmic". En l'últim informe trimestral de l'economia espanyola, l'autoritat monetària indica que malgrat aquest menor creixement del PIB català, les últimes dades disponibles van confirmant que l'impacte de la crisi catalana en el conjunt de l'economia espanyola es limitarà, segons el seu escenari "més benigne", a una pèrdua acumulada de tres dècimes fins a finals del 2019 (va projectar un impacte màxim de fins a 2,5 punts del PIB).

La Generalitat admet la situació

L'avanç de la previsió del creixement del quart trimestre confirma les previsions fins i tot de la Generalitat, que ja va reconèixer que "les tensions polítiques" lligades al procés independentista amenacen el creixement econòmic. En les projeccions fetes per als inversors, la Generalitat ja apunta a un creixement del producte interior brut (PIB) del 2,6% el 2018, davant el 2,9% el 2016 i el 3,5% el 2015.

Tant el Govern espanyol com el Banc d'Espanya ja havien estimat en les últimes setmanes que el procés independentista o les tensions polítiques alentirien el creixement, tant d'Espanya com del conjunt de l'Estat. Concretament, al voltant d'una dècima en el tercer trimestre. També la Cambra de Comerç de Barcelona va revisar a la baixa les seves estimacions per al 2018.  

La balança per compte corrent, que mesura els ingressos i pagaments a l'exterior per intercanvi de mercaderies, serveis, rendes i transferències, va registrar un superàvit de 7.400 milions d'euros en el tercer trimestre de l'any, un 8,6% menys que en el mateix període de l'any anterior.

Balança de pagaments

Notícies relacionades

El saldo de la balança per compte corrent registrat entre juliol i setembre s'explica pel dèficit més baix de la renda primària i el superàvit més alt de la balança de serveis, que va poder compensar el dèficit més gran de la de béns i de la renda secundària. Concretament, el dèficit de la balança de béns es va ampliar fins als 7.400 milions en el tercer trimestre, davant el dèficit de 5.000 milions registrat en el mateix període del 2016, mentre que en el cas dels serveis, el superàvit d'ingressos i pagaments va ser de 19.100 milions d'euros, per sobre dels 17.500 milions d'euros del tercer trimestre de l'any passat.

Turisme

Dins dels serveis, la partida de turisme i viatges va tenir un superàvit de 15.700 milions d'euros, superior al d'un any abans (14.200 milions). Els serveis no turístics -on es troben, entre altres, el transport, els serveis financers, els d'assegurança, els informàtics i altres serveis empresarials- van experimentar també un augment del seu superàvit, amb un saldo de 3.400 milions d'euros, davant els 3.300 milions d'euros del tercer trimestre del 2016.