Disciplna pressupostària

Hisenda extrema el seu control sobre Catalunya i 10 autonomies més

El Ministeri exigeix als interventors que vigilin que la despesa no pugi més del 2,1% respecte al 2016

El Departament veu possible que la comunitat catalana compleixi al final la regla de despesa

GRAF511. MADRID, 03/11/2017.- El portavoz del Gobierno, Íñigo Méndez de Vigo (c), junto a los ministros de Economía, Luis de Guindos, y de Hacienda, Cristóbal Montoro, durante la rueda de prensa posterior a la reunión del Consejo de Ministros que ha tenido lugar hoy en el Palacio de La Moncloa. EFE/Chema Moya

GRAF511. MADRID, 03/11/2017.- El portavoz del Gobierno, Íñigo Méndez de Vigo (c), junto a los ministros de Economía, Luis de Guindos, y de Hacienda, Cristóbal Montoro, durante la rueda de prensa posterior a la reunión del Consejo de Ministros que ha tenido lugar hoy en el Palacio de La Moncloa. EFE/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Hisenda ha remès cartes a onze comunitats autònomes en què ha detectat un risc d’incompliment de la regla de despesa i a les quals reclama dades sobre ajustos previstos –en uns casos– o mesures preventives –en altres– que garanteixin el tancament del 2017 dins de l’objectiu marcat per l’Executiu. La regla de despesa per al 2017 estableix que el pressupost no pot créixer per sobre del 2,1% respecte a l’exercici anterior, ni tan sols en el cas que els ingressos principals ho poguessin permetre.  Les missives, firmades per la secretària general de Finançament Autonòmic i Local, Belén Navarro, el 5 de desembre passat, estan dirigides als interventors generals de Catalunya, Andalusia, País  Valencià, Balears, Navarra, Castella-la Manxa, Cantàbria, Extremadura, Madrid, Múrcia i Aragó.

En la carta dirigida a la interventora general de la Generalitat de Catalunya, Rosa Vidal, el ministeri relata que, segons les últimes dades publicades el 28 de novembre passat a la Central d’Informació Economicofinancera de les Administracions Públiques, la despesa computable a efectes del càlcul de la regla de despesa estava creixent el 3,2% a la comunitat, per sobre de la taxa de referència del 2,1%. En la missiva, el Ministeri admet que de l’últim informe mensual se’n desprèn «un possible compliment» de la regla.

Atenent a aquesta doble circumstància, Hisenda reclama a la interventora que relati «les causes determinants de la desviació» que es va produir i de «les mesures que tingui previst adoptar la Comunitat per a la seva correcció abans del tancament del present exercici», en al·lusió a la possible necessitat de nous ajustos de la despesa.

La consellera andalusa d’Hisenda, María Jesús Montero, va qüestionar les dades d’Hisenda que atribueixen a la comunitat un augment de la despesa del 2,8%, ja que –segons ha dit en roda de premsa– no hi ha cap «transparència sobre com es computa la regla de despesa». Montero sospita que l’Estat pugui estar imputant a les comunitats «una part de la despesa del Govern central que no ens correspon».

Notícies relacionades

    

Mesures disciplinàries

En la major part de les missives es recorda a les comunitats que l’incompliment de la regla de despesa o de les exigències d’informació donaria lloc a l’adopció de les «mesures coercitives» previstes en la llei d’estabilitat pressupostària, que poden anar des d’una  vigilància més gran sobre els comptes –com va passar a l’Ajuntament de Madrid– fins a la imposició d’una multa de fins al 0,2% del PIB local (una mesura extrema encara sense estrenar). Aquesta advertència no apareix en les cartes remeses a Madrid, Balears o Navarra, malgrat que aquestes dues últimes anoten els creixements més grans de la despesa pressupostària (7,5% i 6,9% respectivament), que tripliquen de sobres el límit del 2,1%.