carències institucionals

L'FMI demana que el Banc d'Espanya pugui limitar la concessió d'hipoteques

La institució adverteix de les carències d'Espanya per evitar una nova bombolla

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Espanya no compta amb eines suficients per evitar una nova bombolla de crèdit. Així es desprèn de les advertències que el Fons Monetari Internacional (FMI) va llançar ahir. L’organisme va reclamar que el Banc d’Espanya tingui la capacitat de limitar el percentatge del preu de la vivenda finançat per la hipoteca, el pes de la quota del crèdit sobre els ingressos del client i els terminis d’amortització dels préstecs per evitar els excessos que van portar a la crisi.

  

 També va destacar que seria útil que s’adoptessin mesures per millorar la capacitat de pagament dels endeutats, particularment davant escenaris de pujades dels tipus d’interès. Així mateix, ha reclamat que els supervisors financers puguin fer proves de resistència de solvència i liquiditat a les filials estrangeres de les entitats espanyoles.

    

La institució va alabar la capacitat tècnica per detectar riscos a l’estabilitat financera del Banc d’Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la Direcció General d’Assegurances, però va criticar que noexisteixin mecanismes de coordinació entre ells. En aquesta línia, va lamentar que el Govern no hagi creat encara una autoritat macroprudencial independent, el Consell de Risc Sistèmic, que s’encarregui de mantenir l’estabilitat de tot el sistema.

Notícies relacionades

    

Aquest Consell, va proposar, hauria d’estar dirigit pel governador del Banc d’Espanya i comptar amb la CNMV, Assegurances i el Tresor. No tindria capacitat regulatòria, però sí d’emetre advertències i recomanacions.