COMICIS DEL 21-D

La borsa rep amb caigudes el resultat de les eleccions de Catalunya

Banc Sabadell i CaixaBank encapçalen els descensos

zentauroepp41386706 graf5940 madrid  21 12 2017   el principal indicador de la b171222095519

zentauroepp41386706 graf5940 madrid 21 12 2017 el principal indicador de la b171222095519 / Paco Campos

2
Es llegeix en minuts

Incertesa i dubtes constitueixen un mal còctel per als inversors. Per això la borsa, a través del seu principal indicador a Espanya, l’Ibex 35, va viure una jornada de descens en què els dos bancs d’origen català, CaixaBank i el Banc Sabadell, van encapçalar els descensos, amb caigudes de més del 3%.

    

Pels analistes, el resultat sorgit de les urnes el 21 de desembre (21-D) constitueix «el pitjor dels escenaris» per als inversors. Segons els experts, el desenllaç de la cita electoral porta incertesa sobre el comportament present i futur de l’Ibex 35, ja que l’escenari polític, lluny de clarificar-se, queda molt borrós. L’evolució no és la més negativa de les possibles, ja que el retrocés no és dels pitjors viscuts per aquesta referència borsària, però apunta que es va imposar el pessimisme en el parquet . L’Ibex va cedir l’1,19%, fins als 10.182 punts.

    

Però els que ho van passar pitjor van ser les dues entitts bancàries d’origen català, que van registrar un descens que va triplicar el de l’índex general. Els títols de CaixaBank van perdre el 3,60% pel camí, i els del Sabadell, el 3,43%. Les dues entitats es van veure forçades a traslladar el seu domicili social a l’octubre. El primer a València, i el segon, a Alacant.

    

La victòria de Ciutadans en escons i vots, però el manteniment de la majoria absoluta al Parlament per part de les forces independentistes, Junts per Catalunya, ERC i la CUP, no convenç els analistes. Només que aquestes opcions renunciessin a la via unilateral per aconseguir la secessió calmaria els inversors, afirmen els experts.

    

En aquest context, l’aència de qualificació de riscos Moody’s considera que el resultat de les eleccions catalanes il·lustra «la persistent» polarització dels catalans i és «negatiu» per al creixement econòmic d’Espanya. Recorda que les perspectives de creixement de la comunitat autònoma es deterioraran encara més i produirà un efecte d’arrossegament sobre l’economia nacional, tret que es compensi amb l’impuls d’altres regions.

    

L’entitat, en un comunicat, assenyala que el resultat electoral no resol tampoc les tensions polítiques, i per això la incertesa continuarà i donarà lloc a un deteriorament més gran de l’entorn empresarial. «L’arribada de turistes i la confiança en la inversió ja s’havia deteriorat a Catalunya després de la inestabilitat derivada per la declaració unilateral d’independència el 27 d’octubre», subratlla la firma.

INVERSORS I TURISTES

En aquest sentit, indica que més de 3.000 empreses ja han traslladat la seva seu fora de l’autonomia, de les quals, al voltant de 1.000, han reubicat també la seva seu fiscal. No obstant, subratlla que el turisme erà un dels sectors més afectats. «A l’octubre, el nombre de turistes estrangers que van visitar Catalunya van disminuir el 4%, mentre que van augmentar el 5% els que van arribar a Espanya en el seu conjunt durant el mateix període».

    

Les pernoctacions hoteleres a Catalunya van caure el 6% al novembre, fins als 2,19 milions, amb un descens del 7,3% de les estades realitzades per estrangers i un retrocés del 4,1% per part dels residents, segons les dades extretes de l’estadística de Conjuntura Turística Hotelera que elabora l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Notícies relacionades

    

Aquestes dades contrasten amb l’increment del 2,1% de les pernoctacions a nivell nacional, amb un augment de l’1,3% en les pernoctacions realitzades pels visitants estrangers i un creixement del 3,5% de les realitzades pels residents a Espanya.