sentència del TJUE

Europa multa Espanya per manipular la dada del dèficit de País Valencià

El Tribunal de Justícia de la UE imposa 19 milions de sanció per haver falsejat les estadístiques del dèficit valencià durant més de 20 anys

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va desestimar el recurs d’Espanya i va confirmar una multa de gairebé 19 milions pel dèficit ocult del País Valencià entre el 2011 i el 2012, una decisió esperada però que ha obert el debat sobre qui ha de pagar. Des d’aquesta autonomia es demana que l’Estat n’assumeixi el pagament, o almenys una part, o que l’afrontin els responsables directes, els expresidents populars Francisco Camps i Alberto Fabra.

 

Va ser aquest últim qui el 2012 va comunicar a la UE les factures sanitàries ocultes, fet que va provocar que el 2015 s’establís una sanció de 18,93 milions. La manipulació del dèficit havia sigut sistemàtica durant més de dues dècades, però el caràcter no retroactiu de la justícia europea va limitar la multa a aquests dos anys en què es van ocultar 1.900 milions. El recurs al·legava que s’havien corregit les dades i que es va violar el seu dret de defensa perquè va subministrar la informació requerida sense saber de les sospites comunitàries.

La Comunitat vol repartir

L’import de la multa ja va ser abonat pel País Valencià encara que no per iniciativa pròpia. El Ministeri d’Hisenda el va descomptar unilateralment de les entregues a compte pel finançament però el debat està obert. Com que la multa és «al Regne d’Espanya», com a responsable dels comptes, Ximo Puig, president de la Generalitat, va demanar que l’Estat pagui. «Sempre hem dit que havia de pagar el Govern d’Espanya perquè d’alguna manera va ser còmplice d’aquesta situació. Seria bo que ens tornés aquests diners», va apuntar. Fins i tot des del PPCV van deixar oberta aquesta porta. «És una cosa que s’ha de dirimir entre el Govern d’Espanya i la comunitat. No sé qui ha de pagar, qui digui la resolució ho haurà de pagarlo», va assenyalar el diputat popular Rubén Ibáñez.

Notícies relacionades

El PSPV, a través del seu síndic a les Corts Manolo Mata, va reclamar: «Igual que (el Govern) recentralitza les nostres competències, que centralitzi també la multa i la pagui». De fet, va anunciar una iniciativa parlamentària en aquest sentit. El conseller d’Hisenda, el socialista Vicent Soler, va anunciar que els serveis jurídics de la Generalitat estudiaran fórmules perquè la multa la paguin «els responsables concrets», en referència als gestors populars. Els seus socis de Compromís van anunciar que presentaran una iniciativa per portar la multa al Tribunal de Comptes perquè «els responsables de l’encobriment se’n facin càrrec».

L’herència enverinada

Puig va afirmar que la multa és part de «l’herència que mai s’acaba» del PP i va lamentar ser «l’única regió condemnada per falsificar xifres», com ho va ser Grècia. Per part dels populars, Ibáñez va dir que «la multa no és durant el Govern del PP, sinó que arrenca el 1988 amb el Govern de Lerma i sent cap de gabinet el senyor Puig». Des del PSPV van recordar que la multa se circumscriu al període 2011-2012 i que les quantitats no declarades en l’etapa de govern socialista van ser «nímies». Carles Mullet, senador de Compromís, va demanar que tots els presidents afectats per la investigació, inclòs Lerma, «aclareixin la seva responsabilitat» i que el PP inhabiliti Camps i Fabra mentre no estigui clara.