elusió fiscal

Vestager dispara ara contra Ikea

La Comissió Europea obre una investigació en profunditat per determinar si el gegant suec ha eludit el pagament d'impostos a través d'Holanda

Vestager dispara ara contra Ikea

Jacky Naegelen (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Ikea està en el punt de mira de la UE. La batalla de la Comissió Europea contra els règims fiscals que permeten l'elusió d'impostos a la Unió Europea no s'ha acabat. I l'última multinacional a la qual ha enxampat la comissària de la competència, Margrethe Vestager, és Ikea. L'Executiu comunitari ha decidit obrir una investigació en profunditat perquè té por que el tractament fiscal d'Holanda a Inter Ikea, un dels dos grups que exploten l'activitat de la multinacional, podrien haver permès a la companyia sueca pagar menys impostos.

Brussel·les no dona xifres però un informe del grup dels Verds de l'Eurocambra xifrava en uns 1.000 milions d'euros el que la multinacional havia deixat de pagar entre el 2009 i el 2014. En el cas d'Espanya, per exemple, i segons el mateix estudi, l'empresa hauria deixat de pagar 7,7 milions d'euros, lluny no obstant dels 36,6 milions d'Alemanya, els 23,8 milions de França, els 11,6 milions del Regne Unit o els 10,1 de Suècia, país on va néixer la marca.

Acords amb Luxemburg

Notícies relacionades

Ara la Comissió ha decidit posar l'ull en l'empresa del moble barat pels dos acords fiscals amb la Hisenda luxemburguesa. El primer hauria estat vigent del 2006 al 2011, i el segon, a partir del 2011. "Totes les empreses, grans o petites, multinacionals o no, haurien de pagar la part justa d'impostos. Els estats membres no poden deixar que certes empreses paguin menys permetent-los transferir artificialment els seus beneficis a altres llocs", ha insistit a través d'un comunicat Vestager, la Direcció General del qual examinarà ara minuciosament el tractament fiscal que el Govern Holandès li ha donat a Inter Ikea, el grup que explota l'activitat però que no té botigues físiques de la companyia.

Cada una de les botigues d'Ikea a tot el món pagaria una taxa del 3% dels seus beneficis a Inter Ikea Systems, subsidiària d'Inter Ikea a Holanda.