mercat immobiliari

La compravenda de vivendes va caure un 6,5% a Catalunya a l'octubre

El descens representa el doble del registrat en el conjunt d'Espanya respecte al mes de setembre

El nombre total d'operacions realitzades va registrar un ascens del 25% respecte al mateix mes del 2016

zentauroepp36922419 venta pisos171013162945

zentauroepp36922419 venta pisos171013162945 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La compravenda de vivendes a Espanya va pujar el 25,7% el mes d’octubre passat en relació amb el mateix mes del 2016, fins a sumar 37.228 operacions, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El fort increment de l’activitat a Espanya no va tenir, no obstant, el seu paral·lelisme a Catalunya, on l’increment interanual de compravendes va ser del 12,4%, el més baix de totes les autonomies. A l’altre extrem es va situar Madrid, amb un increment del 50%.

El nombre d’operacions per cada 100.000 habitants a Catalunya es va situar en 99 vivendes transmeses, quan a les Balears la xifra va ser de 135; al País Valencià, de 130, i a la Comunitat de Madrid, de 122. En termes mensuals, Catalunya va registrar durant el mes d’octubre un retrocés del 6,5% en la compravenda de vivendes respecte al setembre (5.743 davant 6.146). En el conjunt d’Espanya, el descens mensual va ser del 3,6%, gairebé tres punts menys. 

«Aquestes dades corroboren de quina forma el procés independentista va començar a calar en el sector des del mes d’octubre passat. Encara que hem de ser prudents i esperar, amb la finalitat de valorar si es tracta d’una qüestió puntual o es converteix en tendència», va comentar Ferran Font, responsable d’estudis de pisos.com. Beatriz Toribio, responsable d’estudis de Fotocasa, va puntualitzar que «Catalunya ha sigut un dels principals motors de la recuperació del mercat immobiliari durant bona part del 2017, però en els últims mesos aquesta força va disminuint, encara que continua sent una de les comunitats on més operacions es tanquen i més pugen els preus».

ATURADA TEMPORAL / La desacceleració del mercat a Catalunya sembla molt lligada a la situació política i per això es preveu que sigui de caràcter temporal, destaquen els experts. Servihabitat posa de manifest en les seves previsions trimestrals sobre el mercat residencial a Espanya, publicades ahir, que la compravenda de vivenda el 2017 arribarà al 16,9% en tot l’any, amb més de 472.000 operacions. I pujarà un 18% més el 2018, fet que portaria el mercat a superar les 560.000 unitats. 

A Catalunya, el servicer preveu un increment final del 18%. «No és clar quin impacte pot tenir la situació política provocada pel procés en el mercat, però la realitat és que el creixement més gran del mercat ja s’ha produït», va comentar Julián Cabanillas, conseller delegat de Servihabitat.

L’increment de la demanda solvent, la concessió més gran de crèdit, l’augment de l’interès inversor i l’avanç de la promoció d’obra nova contribueixen a l’expansió de l’activitat, destaca el gestor immobiliari.

LÍDERS DE VENDES / Per comunitats autònomes, Andalusia, Catalu-nya i Madrid lideraran el volum de compravenda tant aquest any com el vinent, malgrat l’aturada dels mesos d’octubre i de setembre per causes polítiques, segons reflecteixen les xifres oficials.

Notícies relacionades

Les dades de l’INE reflecteixen que les transaccions sobre vivendes usades concentren la major part de l’activitat del mercat immobiliari. Van augmentar el 24,8% a l’octubre en relació amb el mateix mes del 2016, fins a totalitzar-ne 30.285, mentre que la compravenda de vivendes noves va registrar el seu avanç interanual més gran de la sèrie, iniciada el 2008, després d’avançar un 29,8%, fins a sumar 6.943 transaccions.

La vivenda d’obra nova perd pes respecte a la de segona mà en el conjunt de l’any. Aquesta suposa el 75% de les operacions totals.