estadística de l'INE

El preu de la vivenda lliure es va disparar el 6,7% el tercer trimestre, l'alça més gran en deu anys

El cost d'adquisició dels pisos s'ha incrementat durant 14 trimestres consecutius

zentauroepp36922419 venta pisos171013162945

zentauroepp36922419 venta pisos171013162945 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El preu mitjà de la vivenda lliure va pujar el 6,7% el tercer trimestre a Espanya en relació amb el mateix període de l'any passat i va registrar, així, el principal augment interanual des del tercer trimestre del 2007, segons l'Índex de Preus de Vivenda (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicat aquest dimecres.

Amb aquest increment interanual, que supera en 1,1 punts l'experimentat el trimestre anterior, els preus de la vivenda lliure acumulen 14 trimestres consecutius d'alces interanuals.

En taxa intertrimestral, el preu mitjà de la vivenda va repuntar l'1,8% entre juliol i setembre, dues dècimes menys del que va augmentar en el segon trimestre (+2%). Amb aquest repunt trimestral, ja són set els trimestres seguits en què puja el preu de la vivenda lliure.

Segona mà

Per tipus de vivenda, el preu mitjà de la vivenda de segona mà va augmentar el 6,7% interanual en el tercer trimestre, gairebé un punt més que en el trimestre anterior i també la seva taxa més alta dels últims deu anys.

Vivenda nova

En el cas de les vivendes noves, el seu preu va avançar una mitjana del 6,5% en el mateix període, percentatge més de dos punts superior al del trimestre anterior i el més elevat des del tercer trimestre del 2016.

Catalunya

El preu de la vivenda a Catalunya va pujar més que la mitjana a Espanya, concretament fins al 10% interanual en el tercer trimestre. Aquesta pujada és 0,7 punts percentuals superior a la del trimestre anterior (del 9,3%) i és conseqüència d'un encariment del preu de la vivenda nova del 8,4% i del 10,1% de la de segona mà.

Des de començament d'any, la vivenda s'ha encarit a Catalunya el 8,7%, i és la pujada més elevada de la nova, del 10,5%, davant una del 8,5% de la de segona mà.

Resta d'autonomies

Notícies relacionades

A la majoria de comunitats autònomes es van produir augments en la seva taxa anual en el tercer trimestre del 2017. Destaquen les Balears, la Regió de Múrcia i la Comunitat de Madrid, d'1,7, 1,5 i 1,4 punts, respectivament. Al contrari, els únics descensos de la variació anual han correspost a Castella-la Manxa, de sis dècimes; Navarra, de cinc; Extremadura i la Rioja, de quatre dècimes cada una.

La majoria de comunitats autònomes han donat taxes trimestrals positives entre juliol i setembre, i s'han registrat els principals augments, a més de Catalunya, a les Balears i la Comunitat de Madrid, del 5% i del 2,5%, respectivament. Per la seva banda, Castella-la Manxa, la Rioja i Castella-Lleó han sigut les úniques comunitats amb variacions trimestrals negatives del 0,4%, del 0,3% i del 0,1% cada una.