Estudi de l'OCDE

El 2050 hi haurà 77 jubilats per cada 100 habitants a Espanya

La diferència de la pensió i l'últim salari és del 82%, davant el 63% de la mitjana dels països industrialitzats

GRA223 VALLADOLID (Castilla-León), 5/10/2017.- La marcha sindical de pensionistas, que entró el pasado lunes en Castilla y León, y que tras unir ayer en Benavente (Zamora) a las columnas de Galicia y Asturias, ha tomado hoy el centro de Valladolid con medio centenar de jubilados, ha contado hoy con el refuerzo de los responsables nacionales de Políticas Sociales de UGT, Marí Carmen Barrera, y de CCOO, Carlos Bravo.EFE/Nacho Gallego

GRA223 VALLADOLID (Castilla-León), 5/10/2017.- La marcha sindical de pensionistas, que entró el pasado lunes en Castilla y León, y que tras unir ayer en Benavente (Zamora) a las columnas de Galicia y Asturias, ha tomado hoy el centro de Valladolid con medio centenar de jubilados, ha contado hoy con el refuerzo de los responsables nacionales de Políticas Sociales de UGT, Marí Carmen Barrera, y de CCOO, Carlos Bravo.EFE/Nacho Gallego / NACHO GALLEGO (EFE)

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha advertit Espanya de la complexitat a la qual s'enfrontarà en el futur per a la sostenibilitat del sistema públic de pensions per l'envelliment de la població, ja que apunta que el país tindrà el 2050 la segona taxa més elevada de dependència del món, només superada pel Japó. Així es desprèn de l'últim informe sobre el sistema de pensions publicat per l'organisme internacional, en què s'inclou un apartat específic sobre Espanya, i on assenyala que, malgrat la "important" reforma del sistema realitzada el 2013, existeixen encara enormes limitacions, com l'edat mitjana de sortida del mercat laboral, que es va estancar el 2013, o la falta d'incentius per prolongar la vida laboral després de la jubilació. La divulgació d'aquest informe coincideix amb l'obertura de les negociacions del Pacte de Toledo, que ha de buscar fórmules consensuades per a la viabilitat del sistema de pensions a Espanya.

En concret, en els pròxims 32 anys, quan la generació nascuda en la dècada dels noranta estigui pròxima a la jubilació, observarà com 77,5 de cada 100 habitants seran pensionistes, davant el 30,6% del 2015 o el 19% de fa 40 anys. Aquesta ràtio només serà superada "lleugerament" pel Japó, que el 2050 comptarà amb 77,8 persones grans de 65 anys per cada 100 habitants.

En els dos casos, se situaran molt per sobre de la mitjana de l'OCDE, on el 53,2% de la població tindrà més de 65 anys el 2050, o del conjunt de la Unió Europea que, segons càlculs de l'organisme, se situarà en el 56%, en detriment del 44% restant que tindrà entre 20 i 64 anys.

Pensions més baixes

D'igual manera, la institució presidida pel mexicà Ángel Gurría assevera que la taxa de substitució neta --pensió que es rep com a percentatge de l'últim salari percebut-- o generositat de les pensions a Espanya és massa alt, ja que se situa en el 82%, davant el 63% de la mitjana dels països del club industrialitzat. "L'envelliment de la població, que s'accelerarà a un ritme molt ràpid a Espanya, pressiona sobre la sostenibilitat financera i l'adequació dels ingressos dels sistemes de pensions", assevera l'organització que agrupa 35 països de tot el món.

Factor de sostenibilitat

En aquest sentit, l'OCDE apunta al factor de sostenibilitat que entrarà en vigor el 2019 i que vincularà la pensió inicial dels jubilats a l'esperança de vida des dels 67 anys en el moment de jubilar-se, així com a l'índex de revalorització, que s'aplica des del 2014, per ajudar a equilibrar les finances de les pensions en el curt termini. L'OCDE assenyala que el sistema de pensions concedirà taxes de substitució relativament altes per als treballadors amb una carrera completa, especialment per als assalariats amb ingressos mitjans i alts, malgrat la introducció del factor de sostenibilitat. D'igual manera, subratlla que l'edat legal de jubilació, actualment establerta en 65,3 anys, augmentarà gradualment fins a situar-se en els 67 anys el 2027. No obstant, a partir d'aquell any, les persones que hagin contribuït durant almenys 38,5 anys (en contra dels 36,5 anys requerits actualment) podran jubilar-se als 65 anys i comptar amb la pensió completa.

L'OCDE sosté que, malgrat el ràpid envelliment que es produirà en la població espanyola, l'edat mitjana de jubilació se situarà per sota de la projectada per a l'OCDE el 2027 (65,8 anys per a homes i 65,5 anys per a dones) i substancialment per sota de l'estimada en països com Dinamarca (74 anys) o Itàlia (71 anys).

Efecte de la temporalitat

"L'evolució actual del mercat de treball pot desafiar l'adequació dels ingressos futurs per als jubilats", assevera el document. Segons apunta, l'alta desocupació persistent debilita l'acumulació del dret a les pensions a moltes persones que es troben en edat de treballar. Al mateix temps, existeix una part de la població que, encara que treballa, ho fa amb contractes temporals --el 2016 el 26% del total dels contractes eren temporals, el doble de la mitjana de l'OCDE-- cosa que augmenta el risc d'interrupcions en la trajectòria professional i, per tant, en les cotitzacions. A Espanya es requereix que s'hagi treballat almenys durant 15 anys per poder beneficiar-se d'una pensió regular.

Notícies relacionades

L'OCDE destaca que Espanya és un dels països amb més obstacles per combinar la feina i les pensions i prolongar així la vida laboral després de l'edat de jubilació, encara que admet que certes traves es van reduir amb la reforma del 2013. És possible combinar la feina amb les pensions a tots els països de l'OCDE excepte en set, entre els quals s'inclou Espanya, on s'apliquen límits als ingressos per sobre dels quals es redueixen els beneficis de la pensió combinada.

A Espanya, les pensions dels jubilats que continuen treballant es redueixen en un 50%. A més, no obtenen drets de pensió addicional malgrat que s'ha de pagar un 8% sobre la base de cotització declarada com a quota de solidaritat.