ARTICLE 155

Hisenda ordena gestionar les pagues de desembre a la Generalitat

El Consell de Ministres desbloqueja 85 milions més del pressupost de la Generalitat

El Govern central acorda considerar d'interès general la reindustrialització de Flix

abertran40120274 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa despues de la reu170918140757

abertran40120274 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa despues de la reu170918140757

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Gemma Robles

El Consell de Ministres preveu aprovar aquest divendres un total de 32 acords per desbloquejar operacions pressupostàries i de deute del pressupost de la Generalitat de Catalunya per un import aproximat de 85 milions d'euros, a l'empara de l'article 155 de la Constitució pel qual l'Estat ha intervingut l'administració catalana. Els acords afecten els departaments d'Hisenda, Economia, Agricultura, Sanitat, Treball, Interior i Justícia.

Entre les mesures acordades també s'hi inclouen acords sense dotació pressupostària específica com la que habilita el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, que ocupava Oriol Junqueras, "a aprovar les modificacions pressupostàries de l'exercici 2017 que afectin les despeses de personal de desembre", mes en què es cobra la paga extra de Nadal. En total, la nòmina bruta dels funcionaris de la Generalitat (inclosa la paga extra) puja a uns 900 milions d'euros.

Cultura  autoritza una subvenció de 700.000 euros al festival Temporada Alta de Girona

Una altra mesura que no comporta dotació pressupostària específica és, per exemple, l'acord pel qual es considera d'interès general el projecte de reindustrialització al municipi de Flix.

Contractació d'interins

Els acords a què s'ha arribat a la taula del Consell de Ministres inclouen un bloc de modificacions pressupostàries firmades pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per un total de 8,24 milions d'euros, així com l'aprovació de despeses amb càrrec a pressupostos futurs per un import total de 19,6 milions d'euros destinats als departaments d'Interior i Agricultura i al Servei Català de Trànsit, entre altres. 

Dins d'aquest bloc, la partida més elevada correspon al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per atendre les remuneracions de 172 nomenaments de personal funcionari interí entre els exercicis 2017 i 2018 per al Programa d'Activació per a Aturats de Llarga Durada del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya.  

Aquest bloc també inclou 750.000 euros per a la reforma de l'Hospital Vall d'Aran i la gestió del servei de salut en aquesta comarca.

Subvencions culturals

També s'ha sotmès a la taula del Consell de Ministres la concessió de subvencions de diversos tipus a les àrees d'Agricultura i d'Educació, Cultura i Esport.

En aquest últim bloc s'hi inclou un acord pel qual s'autoritza el Departament de Cultura de la Generalitat a concedir una subvenció a la productora Bitò Produccions, SL, per un import de 700.000 euros per contribuir al finançament del festival Temporada Alta 2017.

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que el director d'aquest festival, Salvador Sunyer, és qui va donar la veu d'alerta el cap de setmana passat contra la reclamació d'Hisenda de les quantitats d'IVA lligades a les subvencions culturals cobrades fins ara. Aquesta nova subvenció de 700.000 euros, en tot cas, ja estarà exempta de tributació a l'IVA perquè el dia 9 de novembre va entrar en vigor la disposició de la nova llei de contractes del sector públic que a partir d'ara eximeix de fiscalitat aquestes partides.

Dins dels acords previstos per a aquest divendres també es preveu autoritzar una subvenció de 400.000 euros a la Sala Beckett de teatre amb càrrec al 2017, així com l'aportació de 37.664 euros al capital de la Fundació Mediterrània, Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional per compensar les pèrdues d'exercicis anteriors i l'autorització d'inversions al Circuit de Motocròs de Catalunya, SL.