advertència internacional

L'OCDE avisa del risc per a l'economia espanyola per la situació política catalana

"Les persistents tensions a Catalunya podrien reduir considerablement la confiança de consumidors i empreses", adverteix l'organisme amb seu a París

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) s'acaba de sumar a altres fòrums financers internacionals que veuen en el panorama polític català un focus d'inestabilitat susceptible de frenar el creixement de l'economia espanyola.

 

Al seu últim informe de perspectives, presentat aquest dimarts, l'organisme amb seu a París subratlla que "les persistents tensions polítiques a Catalunya", a més d'haver augmentat la incertesa, "podrien reduir considerablement la confiança de consumidors i empreses, i alentir la demanda interna més del previst".

 

La institució presidida per Ángel Gurría preveu que el 2018 i el 2019 es mantingui el creixement de l'economia espanyola, però a un ritme més moderat que aquest any. El seu pronòstic és que el PIB creixi el 2017 el 3,1%, tres dècimes més del que preveia el juny passat i quatre per sobre dels càlculs del Govern remesos a Brussel·les.

 

L'informe elaborat pels experts de l'OCDE atribueix la recuperació a una pauta de creixement més equilibrada que l'existent abans de la crisi i a l'impuls  de la demanda, tant interna com externa.

Desacceleració

No obstant, l'any que ve començarà la desacceleració. L'OCDE augura un PIB del 2,3% el 2018 i del 2,1% el 2019 per una menor demanda interna. En tot cas, com que es continuarà creant ocuapció i les condicions de finançament seguiran sent favorables, això contribuirà a mantenir el consum privat i la inversió empresarial.

L'atur s'anirà reduint de mica en mica, però seguirà estant per sobre de la mitjana de la zona euro. L'any es tancarà amb un nivell de desocupació del 17,2% que serà del 15,4% el 2018 i del 14% el 2019, segons el pronòstic que fa l'OCDE.

Com és habitual, el club que reuneix els països més desenvolupats recomana a Espanya tirar endavant les reformes estructurals, que considera “clau” per mantenir el creixement i rebaixar el deute.

El Govern no s'hauria de desviar dels seus objectius fiscals a mitjà termini i hauria de reduir les diferències en termes de cost laboral dels contractes fixos i els temporals.

L'OCDE subratlla que convindria eliminar la dualitat del mercat laboral i augmentar l'ocupació de qualitat que es va deteriorar durant la crisi. I alerta que el nivell de desocupació segueix sent especialment alt entre joves i aturats de llarga durada.

Entre les amenaces externes que percep, esmenta l'impacte del brexit, més gran del previst, i una tendència proteccionista en l'àmbit del comerç internacional. L'altra cara de la moneda és que la demanda interna pot resistir millor que el que s'esperava i que l'europea podria alimentar les exportacions i contribuir a un creixement més gran de l'economia espanyola.

Preocupació de l'FMI i del BCE

Notícies relacionades

El mes d'octubre passat, el Fons Monetari Internacional també va mostrar la seva preocupació pel perjudici que el pols sobiranista a Catalunya podria causar en l'economia espanyola. Al seu informe anual advertia que les tensions prolongades i la incertesa podrien afectar les decisions dels inversors.

Altres organismes i agents econòmics, com el Banc d'Espanya, el Banc Central Europeu o les agències de qualificació Standard & Poor’s i Fitch i els bancs d'inversió Goldman Sachs o J. P. Morgan, han posat igualment en relleu aquest risc per al creixement.