CONSUM

El comerç confia en el Black Friday com a punt d'inflexió

La jornada d'ofertes se celebra aquest divendres després d'un octubre en què les vendes van caure

Els descomptes que ofereixen les botigues se situen de mitjana en entre el 20% i el 40%

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El Black Friday, la data assenyalada al calendari per consumidors i comerços, ja ha arribat. Una cita que fa set anys ni existia a Espanya s’ha convertit en el dia de més vendes de l’any per a moltes botigues. Aquesta vegada, la jornada de descomptes arriba en un moment especial: després d’un octubre gris en què els comerços es van veure afectats pel bon temps (dolent per a la venda de roba d’hivern) i pel clima polític, dues circumstàncies que van acabar repercutint en les vendes. Avui, el sector en ple llançarà milers de descomptes per liquidar estoc, marcar l’inici del Nadal i perquè la jornada es converteixi en el punt d’inflexió per recuperar la via alcista del consum.

Roba, mobles, electrònica, viatges, cotxes, pisos, assegurances... Empreses de tots els sectors ofereixen descomptes en una tradició que va arribar dels Estats Units impulsada pel comerç on line, però que s’ha estès també a les botigues físiques. Malgrat que en principi semblava tenir un futur limitat -a Espanya no se celebra el Dia d’Acció de Gràcies-, no obstant ha acabat derivant en una jornada de consum massiu: Espanya ja és el segon país europeu amb més vendes en aquesta cita, només se situa al darrere del Regne Unit, afirma el professor de Màrqueting d’Esade Gerard Costa.

Més de tot

Un bon resum és que el Black Friday creix en tot. Creix en productes en oferta, en dies de descomptes, en vendes on line, en vendes en botigues físiques, en nombre de persones que busquen informació a Google, en nombre de compradors, en categories de productes...», assenyala Costa, que considera que aquesta jornada s’ha consolidat perquè s’ha donat «la tempesta perfecta»: «Fa sis anys tenia menys sentit. Ara més gent usa internet, el consum està pujant, s’anticipen més les compres de Nadal...». Aquest any, no obstant, el Black Friday arriba marcat per un mes d’octubre amb caiguda de vendes a les botigues.

«Els detallistes estan nerviosos i amb molt d’estoc. Octubre va ser un mes dolent per la incertesa política i pel clima: massa calor i poques pluges per vendre els productes estrella», relata el professor de màrqueting del IESE Julián Villanueva. «Una altra de les característiques d’aquest any és que cada vegada més les vendes de Nadal s’avancen al mes de novembre. Així que, entre una cosa i l’altra, el comerç haurà de decidir si tirar la casa per la finestra o arriscar-se a esperar. Jo crec que aquest any hi haurà més ofertes que l’any passat, i que també es vendrà més», afegeix.

Les grans superfícies i les cadenes van ser les que van començar a afegir-se a la iniciativa. Però en aquests moments hi participen tota mena de botigues. «Tenim moltes esperances que amb aquesta cita s’aconseguirà elevar l’ànim del consumidor. Les associacions comercials i els ajuntaments amb l’encesa dels llums de Nadal s’han llançat aquest any a recolzar el Black Friday, que ha passat de ser una jornada de compres on line a ser també a peu de carrer», explica el president de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), Manuel García-Izquierdo. «Calculem que al voltant del 30% de les pimes de comerç aprofitaran aquesta data per oferir descomptes als clients que els permetin ampliar les seves vendes», afegeix.

La bombolla

La patronal de comerç catalana Retailcat també té posades moltes esperances en el Black Friday d’aquest any. «Hem detectat que més comerços que mai participaran amb descomptes en la jornada. A l’associació Comertia, per exemple, vuit de cada 10 associats afirmen que tindran descomptes», destaca el president de Retailcat, Joan Carles Calbet. «Octubre va ser una espècie de bombolla. Hi van convergir diversos factors, com un dissabte menys, el pont, un clima enrarit... Els primers 15 dies de novembre vam detectar que les vendes ja tornen a pujar, i creiem que el Black Friday servirà per confirmar que hem recuperat la inèrcia de l’increment de les vendes», afegeix Calbet.

Notícies relacionades

De motius perquè el consumidor compri no en faltaran. Les grans cadenes i els petits comerços han llançat tota mena d’ofertes, que de mitjana se situen en un descompte d’entre el 20% i el 40%, amb gangues puntuals amb més rebaixa en alguns articles. «La paraula que s’imposa és l’omnicanalitat. Els usuaris estan cada vegada més atents, estan comparant preus a diverses botigues, fan servir el mòbil per trobar la millor oferta... I això passa sobretot en el Black Friday que tenim actualment, que ja no només és un dia amb ofertes, sinó que en molts casos s’estén a gairebé tota la setmana», afirma el professor Costa.

Amb un comerç bolcat en ofertes i un consumidor que no ha gastat com l’any passat a l’octubre, l’escenari sembla perfecte perquè sigui un dia històric en vendes. Segons Costa, que cita dades d’Esade, el creixement de les vendes aquest any serà del voltant del 10%. A Catalunya, això sí, pot créixer una mica menys perquè «encara hi ha gent preocupada» i per les eleccions.