anàlisi sectorial

El BBVA adverteix del possible "esgotament estructural" de l'oferta turística a Espanya

La caiguda dels ingressos per turisme en el tercer trimestre fa témer un estancament en els pròxims mesos

1
Es llegeix en minuts

El temor a una bombolla turística a Espanya segueix present. BBVA Research ha advertit aquest dijous del possible "esgotament estructural" de l'oferta turística a Espanya. Justifica aquest temor en la caiguda del 2,3% de les pernoctacions de turistes no residents en hotels en el tercer trimestre de l'any, a més d'una caiguda dels ingressos per turisme en la balança de pagaments, que van baixar un 1,5% a l'agost. El departament d'estudis del BBVA no fa referència com a causa de l'evolució d'aquests indicadors als possibles efectes de la crisi política catalana. 

L'informe Situació Espanya del servei d'estudis de l'entitat, presentat aquest dilluns per l'economista en cap del Grupo BBVA i director de BBVA Research, Jorge Sicilia, i l'economista en cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech, rebaixa dues dècimes la previsió de creixement de l'economia espanyola per al 2017, fins al 3,1%, i en tres dècimes la del 2018, fins al 2,5%, per l'impacte de la incertesa derivada de la crisi política a Catalunya, alhora que estima que en el bienni 2017-2018 es creen al voltant de 950.000 llocs de treball.

Notícies relacionades

Des del BBVA esperen que les vendes de béns a l'exterior creixin a un ritme mitjà anual del 4,6% durant els pròxims dos anys --1,7 punts percentuals menys del que prèviament s'havia estimat--, i que el consum de no residents es desacceleri des del 9,7% el 2016 fins al 7,3% el 2017 i l'1,2% el 2018 --1,1 punts percentuals menys que el que s'havia esperat abans de l'estiu--. "A això últim no només contribuiran els factors que pesen sobre la demanda turística en el curt termini, sinó també el possible esgotament estructural de l'oferta", assenyala l'informe.

Aquestes dades, segons el BBVA Research, indiquen que el sector podria estar aproximant-se a nivells de saturació --particularment, en els destins tradicionals de platja-- i que, en un futur, augmentarà la probabilitat que els increments en la demanda es traslladin a preus i salaris més elevats, en lloc d'impulsar el creixement i l'ocupació. El cert és que les taxes de creixement sostingudes en els últims anys pel sector turístic espanyol són difícils de mantenir, a l'implicar taxes de repetició elevades per part dels turistes. Bona part d'aquests turistes van arribar a Espanya en els últims anys animats per la inestabilitat en altres zones del món, fonamentalment el Pròxim Orient. 

Temes:

BBVA Turisme