pols secessionista

Brussel·les avisa de "riscos" per al creixement per la crisi catalana

La Comissió Europea no xifra de moment l'impacte i situa el creixement per al 2018 en el 2,5% del PIB

moscovici

moscovici

2
Es llegeix en minuts

La reacció dels mercats a la crisi política de Catalunya s'ha mantingut fins ara "continguda". No obstant, la Comissió Europea alerta en noves previsions econòmiques de la tardor que "els riscos existeixen" i que podria tenir en el futur un impacte sobre el creixement espanyol encara que, al contrari que altres organismes com el Banc d'Espanya o el mateix Govern espanyol, eludeix en els seus nous càlculs anticipar en aquests moment el possible impacte.

"Les reaccions dels mercats als recents esdeveniments a Catalunya s'han mantingut continguts. Els riscos que els futurs desenvolupaments podrien tenir un impacte sobre el creixement existeixen" encara que "les dimensions (d'aquest impacte) no poden ser anticipades en aquests moments", assenyala l'informe elaborat per la direcció general d'afers econòmics de la Comissió Europea. Màxima prudència, per tant, de l'Executiu comunitari que, al contrari que el Banc d'Espanya o la AIReF (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal), ha optat per no quantificar l'impacte.

El Banc d'Espanya és l'organisme públic que fins ara s'ha mostrat més pessimista. En el seu últim informe d'estabilitat financera xifra, en el pitjor escenari possible, en 2,5 punts del PIB o 2.500 milions d'euros el possible impacte de la crisi catalana entre finals del 2017 i el 2019. L'AIReF, mentrestant, ha situat l'impacte potencial entre un 0,2% del PIB i un 1,2% si la incertesa es prolonga durant tot l'exercici, cosa que significaria un impacte de 12.000 milions. Aquesta setmana, el servei d'estudis de BBVA augura una potencial reducció del PIB de l'1,1% en el creixement econòmic del 2018.

Brussel·les, en canvi, ha optat per no avançar-se i en el seu nou quadro macroeconòmic situa la previsió de creixement per al pròxim exercici en el 2,5%. Es tracta de tres dècimes menys del que va anticipar la primavera passada però dues dècimes per sobre encara de la dada avançada pel Govern espanyol, del 2,3%, que sí que ha estimat en unes cinc dècimes o 5.000 milions d'euros l'impacte per la incertesa a Catalunya, tal com va tornar a admetre el ministre d'economia, Luis de Guindos, després de l'Ecofin celebrat aquesta setmana a Brussel·les.

El nou quadro confirma que el creixement el 2017 serà del 3,1% però rebaixa la previsió per al 2019 al 2,1% davant el 2,4% que augurava fa sis mesos. "L'activitat econòmica es va accelerar a la primera meitat d'aquest any, apuntalada pel consum privat i les exportacions" i "es preveu que el creixement seguirà sent sòlid però anirà caient impulsat per la desacceleració del consum privat", assenyala la Comissió.

Dèficit, deute i atur

Notícies relacionades

Pel que fa a la previsió de dèficit públic, el nou quadro situa el desviament en els comptes públics d'aquest any en el 3,1%. El 2018, el dèficit públic se situarà en el 2,4% i en l'1,7% el 2019. Una evolució que tampoc està exempta de riscos i que “es relacionen principalment amb els passius contingents”. En particular, l'impacte de qualsevol liquidació que impliqui les autopistes de peatge en dificultats i la incertesa sobre el pressupost del 2018.

La Comissió també augura que el deute públic seguirà caient del 98,4% previst per a aquest any al 96,9% el 2018 i 95,5% el 2019. I el mateix passarà amb la taxa de desocupació gràcies a l'acceleració en la creació de llocs de treball. Del 17,4% que Brussel·les estima per a aquest any es reduirà al 15,6% el 2018 i al 14,3% el 2019. Això significa 12 punts menys que el pic registrat el 2013.