un sector en desenvolupament

Les immobiliàries tecnològiques ja han creat més de 4.000 llocs de treball a Espanya

Més del 46% de les firmes 'proptech' del sector del totxo s'han creat entre el 2012 i el 2016

{nh} 4538

{nh} 4538 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Las noves empreses relacionades amb les tecnologies aplicades al sector immobiliari (proptech) han aconseguit crear un nucli sectorial que dona feina a més de 4.000 persones a Espanya. No és poca cosa, si es considera que totes aquestes iniciatives empresarials han irromput en el panorama econòmic en menys de quatre anys. Entre el 2013 i el 2017, s’han creat 79 companyies; més de 100 des del 2010. I això en una activitat que per a moltes persones encara passa desapercebuda, però que ja és una realitat indiscutible.

Les start-ups que s’han constituït a Espanya el 2017 han generat un volum d’inversió de 35 milions d’euros. Sumant les del 2016, la xifra ja arriba als 83 milions. «Però només s’hi inclou el capital que han aixecat aquestes companyies en desenvolupament, no les inversions que hagin pogut portar a terme», subratlla Nacho Martínez-Avial, expert d’Aguirre Newman, la consultora immobiliària que més ha analitzat el fenomen de les proptech.

L’import total de la inversió en aquest tipus d’empreses no ha deixat de créixer en el transcurs dels últims cinc anys, fins al punt de generar un volum d’activitat que ha acabat per crear un ampli subsector dins d’una indústria que es caracteritzava per una escassa capacitat d’innovació. Entre el 2012 i el 2016, la inversió internacional en aquesta activitat va arribar als 5.600 milions d’euros. I el 2017, les firmes superaran de llarg les xifres registrades el 2016 (2.365 milions), segons posa de manifest l’informe Finnovating que elabora aquesta firma juntament amb la consultora Aguirre Newman.

La inversió en proptech i els acords de finançament no han fet més que créixer durant l’últim lustre, i han duplicat el seu valor pràcticament d’una any a l’altre. Els Estats Units (49%) són, de llarg, el principal origen d’aquestes inversions, seguits de la Xina (26%), i molt de lluny per altres països entre els quals destaquen l’Índia, el Regne Unit i el Canadà. Les proptechs inverteixen, de mitjana, el 43% de la seva facturació anual en el desenvolupament de tecnologies. Les empreses clàssiques del sector, només el 5,5%. 

Aquest sector a Espanya és, sens dubte, un dels més actualitzats a tot el món: ja suma un total de 146 empreses. A més a més, es consolida com un dels més actius per als inversors: de les 20 vendes milionàries més rellevants de start-ups a Espanya registrades en el transcurs dels últims 15 anys, quatre són empreses d’aquest sector i destaca sobretot la firma Idealista (150 milions d’euros).

D’un a 10 treballadors

Notícies relacionades

El perfil típic d’aquestes firmes és el d’una start-up fundada entre els anys 2010 i 2017, amb una plantilla d’entre un i 10 treballadors, amb seu a Madrid o Barcelona i que ofereix serveis per a usos residencials. L’ecosistema ha crescut de manera contínua durant les últimes dues dècades, però aquest creixement ha sigut més intens des del 2014: el 46% de les empreses que componen el mapa han sigut fundades entre els anys 2014 i 2017 (des de començaments d’any s’han creat un total de 12 start-ups), mentre que només el 30% van ser creades entre el 2000 i el 2009. 

    Pel que fa als equips que treballen en aquestes empreses, entre l’1% i el 10% són els membres fundadors. Només el 15% tenen més de 50 treballadors. Una altra dada destacable és que les plantilles no són excessivament diversificades: de mitjana, el 24% dels treballadors de les proptech són dones.