efecte del pols secessionista

Alarma en el sector turístic barceloní per la inestabilitat política

La prolongació de contractes després de l'estiu tendeix a bloquejar-se als hotels davant la caiguda de les reserves

La baixada és d'aproximadament el 30% respecte a l'any passat

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els hotelers de Barcelona estan intranquils. La inestabilitat política a Catalunya ha desfermat una alarma sense precedents en el sector hoteler barceloní. En plena temporada alta d’activitat a la ciutat, pel pes habitual de fires i congressos, les manifestacions al carrer i les incerteses d’aquests dies ja han esfondrat les vendes del comerç i les reserves hoteleres.

En una reunió celebrada dijous a Barcelona entre representants de l’ajuntament, les patronals hotelera i de restauració, i els sindicats el panorama que van dibuixar va ser lúgubre. La trobada es va produir en el marc de la firma del conveni del sector de l’hostal amb UGT i van assistir el segon tinent d’alcalde de Barcelona i responsable de política municipal, Jaume Collboni; el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias, i el director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals. En la trobada es va constatar la profunda preocupació del sector, que calcula que la caiguda de l’activitat el mes d’octubre, a falta de xifres definitives, podria situar-se entre el 20% i el 30%, segons expliquen fonts que van participar en aquesta reunió. La consigna del sector és aguantar i eludir sobretot una guerra de preus hotelers. Barcelona disposa del voltant de 80.000 places hoteleres i el sector dona feina a unes 158.000 persones. 

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va reconèixer ahir que l’impacte de la tensió sobiranista en l’ocupació hotelera ha sigut més profund que no pas els atemptats d’agost. Segons una enquesta divulgada pel Govern espanyol, els hotelers preveuen una ocupació del 71% aquesta setmana, cosa que suposa «els pitjors nivells d’ocupació des que es realitza aquesta enquesta, per sota fins i tot del nivell esperat després de l’1-O», va dir Millo.

Promoció

Es dona la paradoxa que Barcelona ha passat en tan sols dos mesos de mantenir un debat sobre la turismofòbia a plantejar-se la necessitat de començar a fer polítiques de promoció del turisme. En aquest sentit, Collboni va explicar que l’ajuntament monitoritza diàriament l’evolució del sector turístic de Barcelona: «En funció de les conclusions finals, i sense caure en l’alarmisme, estem estudiant ajustar les nostres polítiques pressupostàries i ens plantegem tornar a fer promoció del turisme i, fins i tot una campanya de branding de Barcelona», va dir Collboni.

En una altra reunió, aquesta de comerciants, s’han reconegut aquesta setmana caigudes de les vendes d’entre el 15% i el 30% en els principals nusos comercials de la ciutat. La nit de compres que s’ha fet tradicional per a aquestes dates al centre de Barcelona està fins i tot en suspens, segons van afirmar alguns presents a la reunió. 

Paco Galván, responsable d’hostaleria de CCOO, va reconèixer que els hotels de Barcelona «no estan renovant contractes i fins i tot els rescindeixen abans de temps davant la caiguda d’ingressos, però han registrat un bon any i són capaços d’aguantar la situació». Malgrat això, «es tem que la situació empitjori de cara al primer trimestre».

Preus

José Antonio García, secretari general de la federació de serveis d’UGT, adverteix que l’ocupació hotelera actual pot ser enganyosa a l’hora d’avaluar l’impacte en el sector. En la seva opinió, ja s’està produint una pressió a la baixa dels preus en els establiments més assequibles. 

Notícies relacionades

Els hotels més grans s’estan adaptant a demanda més baixa retallant costos variables, entre els quals s’inclou la mà d’obra subcontractada. «No estan renovant el contracte a ningú, tant l’ocupació com les reserves estan desplomant-se», reconeixia ahir un empleat en un nou hotel de la ciutat. Això està succeint en diversos establiments de primera categoria, corroboren en fonts sindicals. Galván fins i tot assegura que en alguns hotels s’han rescindit contractes abans de la seva finalització.

La situació s’ha agreujat davant la paralització dels habituals dinars que s’organitzaven en l’àmbit de l’Administració, tant de la Generalitat, com de l’ajuntament o de la Fira de Barcelona, per exemple.