TENSIÓ INDEPENDENTISTA

El Banc d'Espanya preveu un PIB inferior d'entre el 0,3% i el 2,5% per Catalunya

L'organisme adverteix una disminució de la tensió econòmica després de l'aplicació de l'article 155

Un conflicte prolongat encariria el crèdit per als catalans, s'adverteix

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Banc d'Espanya preveu un impacte en el PIB d'Espanya d'entre tres dècimes i 2,5 punts de menys creixement acumulat el 2018 i el 2019 pels efectes de la tensió política a Catalunya sobre l'economia espanyola, en funció de la durada més o menys prolongada de la crisi sobiranista.

Així figura a l'informe semestral que elabora el Banc d'Espanya sobre estabilitat financera publicat aquest dijous, en què contempla dos possibles escenaris, un de més optimista i un altre de més pessimista. En el seu informe, l'organisme que governa Luis María Linde apunta un cert grau d'optimisme després de constatar "una certa moderació" de la tensió als mercats financers després de la decisió del Senat el 27 d'octubre per avalar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Risc de recessió a Catalunya

El Banc d'Espanya adverteix que "la incertesa generada arran del desafiament independentista a Catalunya també es podria traduir en un nivell inferior d'activitat i ocupació en els pròxims mesos"; l'impacte macroeconòmic "dependrà tant de la seva intensitat com de la seva durada temporal", s'afirma.

En el millor dels casos, suposant que la tensió política per Catalunya es concentra en el quart trimestre del 2017 i que es retorna a la normalitat a partir dels primers mesos del 2018, l'impacte sobre l'economia espanyola seria mínim, de només tres dècimes en el període acumulat del 2018 i el 2019, respecte a un escenari base en què es presumeix que la tensió política no hauria variat respecte al tercer trimestre d'aquest any. 

Si, en canvi, s'assumeix un risc polític "més sever i prolongat", en què la tensió dels mercats financers arribi, per exemple, als nivells previs al rescat bancari del 2012, el PIB es reduiria en termes acumulats en una mica més de 2,5 punts percentuals entre finals del 2017 i el 2019 respecte a l'escenari base. 

"Aquest últim escenari comportaria una reducció de prop del 60% del creixement considerat en l'escenari base per al conjunt de l'economia espanyola", així com "una recessió de l'economia catalana durant bona part de l'horitzó analitzat", es conclou a l'informe.

La borsa

El Banc d'Espanya explica que l'impacte de la crisi política sobre l'economia arriba, sobretot, pel possible deteriorament de la confiança dels consumidors i dels inversors. "A més, la incertesa i els problemes de confiança podrien propiciar un enduriment de les condicions de finançament per al conjunt de sectors residents", s'adverteix, en al·lusió al risc d'encariment del crèdit bancari per als catalans.

Fins ara, la informació conjuntural sobre l'activitat econòmica a Catalunya i a Espanya durant el trimestre actual encara és molt escassa. El Banc d'Espanya assenyala que els efectes de les tensions polítiques a Catalunya han sigut visibles sobretot en l'àmbit dels mercats financers, on, des de principis d'octubre, s'ha produït "un cert augment de la volatilitat en els mercats borsaris".

Entre finals d'agost i d'octubre, l'Ibex 35 ha crescut cinc vegades menys que l'Euro Stoxx 50 (1,4% pel 7%) perjudicat, en bona part, per "les entitats que tenien la seva seu a Catalunya", sosté el Banc d'Espanya en al·lusió al càstig borsari que van patir a primers d'octubre algunes firmes com La Caixa Banc Sabadell abans de la decisió de traslladar el seu domicili social.

La prima de risc del deute públic va escalar en els primers dies d'octubre, si bé a finals de mes ha tornat a nivells similars als observats abans de l'augment de les tensions polítiques.

Estimacions prèvies

Les estimacions publicades aquest dijous pel Banc d'Espanya se sumen a altres estimacions realitzades prèviament per altres organismes. 

Notícies relacionades

En el Pla Pressupostari enviat a la Comissió Europea, el Govern va rebaixar tres dècimes la seva previsió de creixement per al 2018 -del 2,6% al 2,3%- per l'impacte de la tensió sobiranista sobre l'economia espanyola. També va elevar en una dècima, fins al 2,3% del PIB, el dèficit previst per a l'any que ve. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va explicar que aquest empitjorament en les previsions podria ser "reversible" si la tensió política a Catalunya es resolgués amb rapidesa.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), per la seva banda, ha estimat que la tensió política a Catalunya pot restar entre 4 dècimes i 1,2 punts al producte interior brut (PIB) espanyol el 2018 "segons el grau de permanència" de la incertesa. Així, segons els càlculs de l'Airef, l'economia espanyola podria deixar de produir entre 4.500 i 14.500 milions d'euros, en funció de la durada de la crisi política. En la pitjor de les hipòtesis, el creixement de l'economia espanyola del 2017 (3,1%) podria quedar reduït a la meitat el 2018 i situar-se a l'entorn de l'1,5%, amb la consegüent frenada en la creació d'ocupació.