REACCIONS A LA DUI

La banca debat com llançar un missatge de tranquil·litat als seus clients

Les patronals del sector estudien un comunicat per reafirmar el seu respecte a la legalitat espanyola

roldn

roldn

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

Les principals patronals del sector financer, la dels bancs (AEB) i la de les antigues caixes d'estalvi (CECA), estan treballant en un comunicat en resposta a la declaració d'independència de Catalunya votada al Parlament. Les entitats volen enviar un missatge de tranquil·litat als seus clients, i al mateix temps reafirmar la seva defensa de la legalitat i el seu reconeixement exclusiu de les lleis espanyoles. La decisió de publicar-lo, aquest divendres o un altre dia, no està presa i hi ha un precedent en què van canviar d'opinió a l'últim moment.

Les associacions i els seus associats, així, ja van estar a punt de fer públic un document el 10 d'octubre, coincidint amb la compareixença del president Carles Puigdemont al Parlament en què va deixar en suspens la independència. La no declaració formal de la independència va fer que les entitats decidissin deixar apartat en un calaix el pronunciament, que ja estava redactat i en què aquesta tarda estan estudiant canvis per adaptar-lo a les noves circumstàncies. Alguns banquers estimen que no és una bona idea pronunciar-se donada la mala imatge del sector. Però altres defensen que és el moment de garantir als clients que els seus diners estan segurs. 

El conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, ha assegurat aquest divendres que la seva entitat està "sempre en la defensa de la legalitat i de la fortalesa de les institucions", ja que "un banc necessita un marc de legalitat estable". El seu homòleg del BBVA, Carlos Torres Vila, ha afirmat que la independència "no és l'escenari" que contempla la seva entitat i ha defensat que "Espanya és un Estat democràtic de dret, on funcionen les institucions i la llei" i on hi ha vies legals per resoldre les discrepàncies polítiques. 

Comunicat del 2015

Notícies relacionades

Es tracta del segon comunicat que fan públic les dues patronals sobre la situació de Catalunya després del que van publicar el 2015 previ a les eleccions autonòmiques del setembre d'aquell any. "L'exclusió de Catalunya de la zona euro, com a conseqüència de la ruptura unilateral del marc constitucional vigent, comportaria que totes les entitats bancàries amb presència a Catalunya afrontarien greus problemes d'inseguretat jurídica. Aquestes dificultats obligarien les entitats a reconsiderar la seva estratègia d'implantació, amb el consegüent risc de reducció de l'oferta bancària i, amb això, d'exclusió financera i encariment i escassetat del crèdit", van advertir llavors. Després del referèndum de l'1 d'octubre, el Sabadell va traslladar la seva seu social i fiscal a Alacant i CaixaBank la va traslladar a València. 

"En tot moment, s'ha de preservar l'ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d'Espanya. D'una altra manera es posaria en greu risc l'objectiu de les entitats, que no és un altre que protegir els seus dipositants i mantenir el flux de finançament a famílies, a pimes i als sectors productius i generadors d'ocupació del país. AEB i CECA fan una crida als líders polítics perquè, per mitjà del diàleg, impulsin les reformes que permetin seguir progressant en la consecució de més nivells de benestar i cohesió social per a tots", van advertir també el 2015 les patronals presidides per José María Roldán i Isidre Fainé, respectivament.