POLS SOBIRANISTA

Montoro no descomptarà el sou als funcionaris si recuperen les hores perdudes el 3-O

Hisenda dona per bona la marxa enrere comunicada per la Generalitat als seus empleados

Els treballadors públics que van secundar la vaga convocada per CGT sí patiran el degut descompte

zentauroepp40394208 barcelona 03 10 2017 estaci n de la sagrera durante la jorna171003083529

zentauroepp40394208 barcelona 03 10 2017 estaci n de la sagrera durante la jorna171003083529

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La vaga general del 3 d’octubre passat a Catalunya no sortirà gratis als funcionaris de la Generalitat. El Govern català ha comunicat als 200.000 empleats públics de l’Administració catalana i de les seves empreses que hauran de recuperar les hores de  «l’aturada general de país» que, inicialment, va dir que es consideraria com a permís retribuït, segons han explicat fonts sindicals.

En una comunicació interna enviada a la plantilla, la Generalitat assegura que va acordar, en la reunió del dimarts 10 d’octubre, que les absències en el lloc de treball del dia 3 sigui considerades com a «justificades» i amb «caràcter de recuperables». Tot i això, l’acord al qual fa referència la comunicació no figurava en la relació d’assumptes abordats en la reunió del Consell de Govern del dia 10.

La consellera de Treball, Dolors Bassa, va indicar, en l’entrega de premis de Cecot, que es tracta d’«una mesura per protegir els treballadors públics» fins i tot en el cas que s’apliqui l’article 155. El Ministeri d’Hisenda, que gestiona des del setembre la majoria dels pagaments de la Generalitat, no preveu practicar descomptes en la nòmina d’octubre als empleats públics que van secundar la jornada d’«aturada general de país», tal com va avisar Cristóbal Montoro, si recuperen les hores no treballades aquell dia.

Les instruccions que ha donat la Generalitat als seus empleats preveuen recuperar les set hores i mitja de jornada ordinària corresponent a la vaga general en un termini de quatre mesos mitjançant prolongacions del temps de treball preferentment al finalitzar la jornada.

El canvi de criteri de la Generalitat en relació amb «l’aturada general de país», que es va convocar en senyal de protesta per les càrregues efectuades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1 d’octubre, ha causat malestar entre els empleats públics, que van optar per no anar als seus llocs de treball amb la certesa que era equivalent a un permís retribuït i que, per tant, no generaria descomptes salarials ni l’obligació de recuperar les hores.

Els sindicats al·leguen que van conèixer el canvi amb posterioritat a l’acord del Consell de Govern del dia 10, que es va mantenir en secret fins que es va enviar la comunicació interna. Les centrals han mostrat el seu rebuig a la decisió, ja que consideren que no respecta la mínima «ètica laboral» a l’haver canviat les instruccions després del dia 3 i no haver-ne informat els delegats sindicals. Per tot plegat, han mostrat el seu rebuig a la recuperació de les hores que ha comunicat el Govern.

En un comunicat enviat als empleats públics, el sindicat UGT fa una crida a la plantilla de la Generalitat a desobeir les instruccions del Govern català: «Volem ser molt clars i contundents: no permetrem que es descompti un sol euro de les nòmines i no permetrem que s’intenti obligar a recuperar aquestes hores». La central qualifica la decisió del Govern de «menyspreu» i «falta de respecte» als seus treballadors després que, abans del dia 3 digués «fins i tot per escrit» que els empleats que no anessin a treballar no patirien cap descompte salarial ni tampoc repercussions en els seus horaris.

Notícies relacionades

CCOO ha reclamat explicacions a la Generalitat per aclarir els motius del canvi de criteri sobre les absències del dia 3 i la forma com el Govern català vol que els empleats públics recuperin aquestes hores, encara que ha deixat clar que no hi pot haver cap perjudici per als treballadors.

A més, es dona la circumstància que alguns funcionaris que van intentar incorporar-se als seus llocs de treball el dia 3 en van desistir davant una situació equivalent a un tancament patronal, segons els sindicats. Aquests treballadors es poden trobar ara que la Generalitat els obligui a recuperar la jornada laboral del dia 3 d’octubre. La Generalitat va decidir adherir-se a la Taula per la Democràcia, una plataforma que compta amb més de 40 entitats i associacions, que inclouen les patronals Pimec i Cecot.