EVOLUCIÓ D'UNA ACTIVITAT DE FUTUR

Les biotecnològiques encaren el repte de guanyar dimensió

El 86% de les companyies del sector tenen menys de 25 empleats

El ram va captar l'any passat la xifra rècord de 153 milions d'euros

zentauroepp33693999 tecnologia femenina170628180538

zentauroepp33693999 tecnologia femenina170628180538 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nous reptes. Després de millorar en l’assignatura del finançament, les biotecnològiques encaren a Catalunya el repte de guanyar dimensió. En el sector, que l’any passat va captar la xifra rècord de 153,1 milions d’euros (el doble que el 2015), hi predomina un teixit de micropimes amb pocs treballadors.

Després d’aconseguir que l’any passat el 95% del capital captat anés a parar a companyies que desenvolupen productes, fet que revela una certa maduresa del sector, el nou repte consisteix a augmentar de mida i aconseguir encara més capital, amb una presència més gran del d’origen estranger, que ja s’ha començat a notar, explica el secretari de la patronal CataloniaBio, Melqui Calzado.

L’any passat, les vendes agregades d’aquesta activitat van arribar als 811 milions, dels quals el 78% van correspondre a empreses de serveis, i la resta, el 22%, a companyies que desenvolupen productes. En total, 46.700 persones treballaven en el sector. I 8,9 de cada 10 treballadors formaven part de la plantilla d’empreses farmacèutiques; el 6%, de biotecnològiques de desenvolupament de producte, i el 5%, de firmes de serveis.

El 86% de les biotecnològiques que desenvolupen productes tenen menys de 25 empleats. Però la realitat de la dimensió d’aquesta mena d’empreses encara és més evident si s’ajusta el focus, ja que el 58% té menys de 10 treballadors. Aquest és un dels reptes del sector: guanyar mida.

En canvi, el 29% de les farmacèutiques amb seu a Catalunya tenen més de 1.000 empleats. El 2016, es van incorporar al sector 2.200 professionals nous, el 5% del total, segons l’informe 'Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya 2017', elaborat per la patronal CataloniaBio i la consultora EY.

Malgrat la fuga de domicilis socials causada per la crisi entre l’Estat i Catalunya, el sector aspira a tancar un altre exercici positiu, encara que amb nivells més baixos de captació de capital que el 2016, amb 56,9 milions fins al juny. «A escala mundial, hi ha una certa desacceleració. Als EUA es produeixen menys sortides a borsa i també  es nota en tots els països, on arriben amb retard», afegeix Calzado.

Oryzon, una de les principals companyies del sector a Catalunya, que va tancar un important acord amb la farmacèutica suïssa Roche

–que després aquesta va trencar–, ha decidit aquest mes traslladar el domicili social a Madrid. Pangaea Oncology, que cotitza en el mercat alternatiu borsari (MAB), s’ha mudat a Saragossa. CataloniaBio no entra a analitzar aquestes decisions ni a valorar la situació política, però recorda que entre els seus associats també hi ha empreses d’arreu de l’Estat i que el risc és consubstancial a l’activitat. «Estem acostumats a navegar en la incertesa», afirma Calzado. Catalunya és avui el principal 'hub' del ram biotecnològic.

Notícies relacionades

CataloniaBio pretén que l’estudi es faci cada any. El 2016, la captació de capital es va canalitzar a través de 50 operacions. La majoria van ser per a empreses que desenvolupen productes i es van finançar amb capital risc (35%), acords de llicència (33%) i deute (16%), a més a més de l’entrada de socis industrials (7%), entrades al MAB, amb el 4%, i 'business angels' i 'family offices', amb el 3%; i micromecenatge (2%). En les de prestació de serveis, el 92% es van fer amb inversors privats i family offices.

Un altre fet destacat és que es van segellar 42 acords de llicència per un import global de 65,5 milions. Aquests pactes, que alleugen la vida de les biotecnològiques, poden generar ingressos potencials superiors als 250 milions en els pròxims cinc anys. El 82% dels inversors són catalans: Caixa Capital Risc, Healthequity, Inveready i Ysios Capital, que el 2016 van tancar 33 operacions amb un capital compromès d’uns 32 milions. I les farmacèutiques guanyen protagonisme. El 60% dels laboratoris consultats té participacions en biotechs.