ALIMENTACIÓ

Farga tanca la fàbrica del Poblenou

Els propietaris han aplicat un ERO a la plantilla i abandonaran la històrica planta de gelats que Frigo va obrir el 1927, que ara és propietat d'Actual Capital Advisors

zentauroepp40511043 barcelona 12 10 2017  econom a   foto de la f brica de la fa171012141641

zentauroepp40511043 barcelona 12 10 2017 econom a foto de la f brica de la fa171012141641

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'especulació immobiliària a Barcelona ha anat expulsant a poc a poc les antigues fàbriques de la ciutat. La setmana que ve li tocarà el torn a la històrica planta de gelats que Frigo va obrir el 1927 al Poblenou i que el 2008 havia passat a mans del grup Farga -la família va pagar uns 30 milions d'euros a Unilever-. La instal·lació deixarà de funcionar dilluns que ve, després que la direcció de Farggi-La Menorquina (Lacrem), fabricant de la marca de gelats Farggi, i els treballadors hagin arribat a un acord per reduir el nombre d'acomiadaments directes de 77 a 49, i per passar de fixos a fixos discontinus un total de 76 treballadors (la plantilla de la firma és de 665 treballadors).

La direcció d'aquesta empresa va presentar aquest ERO per a la divisió industrial de l'empresa -la que fabrica els gelats- després d'anunciar la integració de la planta de Barcelona -que combina fàbrica oficines-, la planta de producció de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental) i el centre de Santa Perpètua de la Mogoda (Vallès Occidental), on només hi ha oficines. "La sobrecapacitat de producció de la planta de Barcelona i de Palau-solità i Plegamans, així com la forta estacionalitat en el sector dels gelats, fan necessària la integració de les dues plantes productives", va justificar l'empresa. La direcció de Farggi-La Menorquina (Lacrem) ha destacat ara que l'acord sobre l'ERO ha sigut acceptat pel 83% de la plantilla.

Actual Capital Advisors, hereva de la desapareguda immobiliària Espais, va comprar l'edifici al mes d'abril per 25 milions d'euros. De moment no han transcendit els plans que té el grup inversor per a aquest espai fabril.

Notícies relacionades

L'operació de venda de la fàbrica i el seu tancament, així com la concentració de la producció al Vallès, entrava dins del pla de compra per part de la família Farga de Grup Kalise La Menorquina (GKM) a la península Ibèrica i les Balears, que es va tancar a l'abril. L'operació va convertir l'empresa catalana en el líder espanyol del gelat en volum de producció -quota de mercat de gelats del 20%-, amb més de 40 milions de litres. Black Toro Capital va invertir 40 milions en el grup, que facturarà 140 milions d'euros. Grup Farga opera amb 60 botigues pròpies i franquiciades amb les marques de 'retail' Farga (restauració-pastisseria) i Farggi Café (gelateries-cafeteries). 

Fonts de la companyia han precisat que també a partir de dilluns començarà el procés de trasllat del personal no afectat per l'ERO a la planta de Palau-solità i Plegamans i a les oficines situades a Santa Perpètua de Mogoda.