indicadors

L'IPC va pujar dues dècimes a l'agost, fins a l'1,8%

L'alça dels preus s'ha produït durant 13 mesos consecutius

1
Es llegeix en minuts

La taxa anual de l'índex de preus de consum (IPC) general al mes de setembre a Espanya va ser de l'1,8%, dues dècimes superior a la registrada el mes anterior, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els preus van accelerar la seva pujada al setembre i ja encadenen 13 mesos consecutius en taxes anuals positives. Al setembre la taxa de variació mensual de l'IPC va ser del 0,2%. Entre els grups amb més influència positiva en l'augment de la taxa anual hi ha els aliments i les begudes no alcohòliques, que van pujar l'1,2%, més d'un punt per sobre de la d'agost, i oci i cultura, que va incrementar la seva variació anual més d'un punt, fins a l'1,8%, fonamentalment pel fet que el descens dels preus dels paquets turístics aquest mes és més petit que el registrat l'any passat. Va afectar negativament els preus la vivenda, una taxa que va baixar quatre dècimes, fins al 2,9%, pel fet que els preus de l'electricitat i el gasoil per a calefacció van pujar aquest mes menys que el setembre de l'any passat.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) es va mantenir en l'1,2%, de manera que se situa sis dècimes per sota de l'IPC general.

Per regions, les taxes més elevades van correspondre a les illes Balears (2,1%), Catalunya (2,1%) i Melilla (2%). Per la seva banda, les taxes més baixes es van registrar a Navarra (1,1%), Múrcia (1,1%) i Ceuta (1,2%).

Notícies relacionades

Per la seva part, la taxa de variació anual de l'IPC harmonitzat (IPCH) es va situar al setembre en l'1,8%, dues dècimes per sota de la registrada el mes anterior. La variació mensual de l'IPCH va ser del 0,6%.

L'INE també mesura l'IPC a impostos constants (IPC-IC), que en taxa anual es va situar al setembre en l'1,8%, igual que la registrada per l'IPC general, i la taxa mensual va ser del 0,2%.

Temes:

IPC Preus