Indicadors

L'FMI mostra preocupació per Catalunya i insta les parts a negociar

L'FMI torna a situar Espanya com el país que més creix entre les grans economies avançades

zentauroepp39259146 file photo  international monetary fund  imf  managing direc170721173646

zentauroepp39259146 file photo international monetary fund imf managing direc170721173646 / YURI GRIPAS

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

El Fons Monetari Internacional ha mostrat aquest matí "preocupació" per la situació a Catalunya i ha instat els governs espanyol i català a negociar. “Només podem esperar que les parts no actuïn precipitadament i negociïn. Hi ha molts beneficis potencials per a les dues partes si ho fan”, ha assegurat el conseller econòmic de l'FMI, Maurice Obstfeld, durant una conferència de premsa a Washington, on aquesta setmana se celebra la reunió bianual de l'organisme. Obstfeld també ha sostingut que si la crisi política es prolonga tindrà ramificacions econòmiques per a altres països de l'eurozona. “La situació a Espanya és efectivament preocupant perquè causa incertesa, tant per a l'economia catalana com espanyola”, ha afegit l'economista cap del Fons.  

Fins al moment, no obstant, la tensió política i social que es viu als carrers no ha afectat el rumb de l'economia espanyola. L'FMI ha tornat a situar Espanya com el país que més creix entre les economies avançades. Per a aquest any s'espera un creixement del 3,1% del PIB, només una dècima per sota del registrat el 2016. De cara al 2018, es preveu una desacceleració per acabar l'any amb una expansió del 2,5%, una dècima per sobre de la previsió de juliol.  

Notícies relacionades

En aquests moments, aquest sembla ser el millor dels mons possibles perquè com ja va advertir la setmana passada l'FMI en el seu informe anual sobre Espanya "les tensions prolongades i la incertesa relacionada amb Catalunya podrien afectar la confiança i les decisions dels inversors". De moment, els seus analistes no han volgut calcular els potencials costos de la inestabilitat política, però és previsible que l'assumpte s'abordi amb més profunditat durant la seva Assemblea de Tardor que ha començat aquest matí a la capital nord-americana.

L'optimisme ha tornat als seus despatxos, després d'uns quants anys marcats pels dubtes. "La recuperació global continua i ho fa a un ritme més ràpid", assegura el seu economista en cap, Maurice Obstfeld. "El quadro és molt diferent del de l'any passat, quan l'economia mundial es va enfrontar a un creixement vacil·lant i a les turbulències en els mercats financers".