L'economia de la por

La psicologia influeix en l'economia i la incertesa política pot fer caure el PIB

2
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

Resulta oportú per entendre els potencials efectes de la conjuntura política sobre l’economia catalana i espanyola que el prestigiós Nobel d’economia hagi recaigut en Richard H. Thaler, un acadèmic que ha estudiat com la psicologia influeix en l’economia. Per entendre els seus triomfs, l’Acadèmia sueca ha posat com a exemple què passa en un dia plujós. La teoria clàssica sosté que la demanda de paraigua augmenta, els venedors aprofiten per apujar preus i els seus beneficis creixen. Però la psicologia moderna que defensa Thaler afegeix una variable que pot alterar el mercat. Que els consumidors decideixin boicotejar  l’empresa que ven paraigües per aprofitar-se de la situació de necessitat, de manera que al final el negoci es redueixi, en lloc de créixer. 

Psicologia i consum

La manera com la psicologia i la confiança dels consumidors afecten les decisions econòmiques s’ha posat de manifest en el procés independentista. Malgrat que totes les institucions han donat per fet que una declaració unilateral d’independència (DUI) no resultaria en una secessió immediata perquè ningú la reconeixeria i se suspendria abans l’autonomia, les grans empreses catalanes de l’Ibex 35 han decidit moure la seva seu fiscal en un intent de tranquil·litzar clients i accionistes de percepcions més que de fets. 

Ahir mateix, després de sentir el discurs de Carles Puigdemont, Planeta es va afegir a la llista d’empreses que canvien la seva seu, en el seu cas, a Madrid. Hores abans ho van fer Catalana Occidente i el grup Indukern, entre altres.  

Respecte als indicadors econòmics, l’FMImanté les seves previsions econòmiques per a Espanya aquest any en el 3,1%, els consumidors estan començant a canviar hàbits de consum. Els economistes sub­ratllen que aquest conjunt de petites decisions és el que acaba formant la demanda agregada. I si aquesta cau, el PIB es desaccelera.

Els petits indicadors avançats d’aquests dies són les sensacions o les percepcions dels agents econòmics que estan sobre el terreny. La patronal del comerç Retailcat no s’atreveix a assenyalar que s’hagi produït una caiguda de les vendes, però sí que hi ha un clima menys propici per al consum pel nerviosisme i la incertesa política.

El Gremi d’Hotels de Barcelona percep una desacceleració de les reserves de visitants a la capital catalana. I també se n’ha ressentit el consum d’obres de teatre i de cine i de museus a Catalunya.

Retirada de dipòsits

Notícies relacionades

Els bancs han registrat en els últims dies transaccions de clients que han demanat moure els seus diners a comptes en oficines fora de Catalunya. I els empresaris que formen part de Foment han denunciat aquesta setmana que, si segueix el conflicte, l’economia se’n ressentirà. Les agències de qualificació i els bancs d’inversió també han inclòs en les seves informes advertències sobre la inestabilitat de l’economia espanyola si persisteix la crisi política. Els bufets d’advocats expliquen, informalment, que s’han paralitzat decisions d’inversió d’empreses i de fons a Catalunya i en el conjunt d’Espanya.

La conclusió és que l’economia és una ciència en què influeixen les decisions, moltes vegades irracionals, dels individus, però els seus efectes són absolutament reals.