REIVINDICACIONS DE LA GENT GRAN

Milers de jubilats reclamen a Madrid pensions dignes

La derogació de la reforma del PP i una pujada igual als preus han sigut les principals reivindicacions

zentauroepp40474581 madrid  09 10 17   manifestaci n por las pensiones dignas en171009131348

zentauroepp40474581 madrid 09 10 17 manifestaci n por las pensiones dignas en171009131348

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

Milers de jubilats que van iniciar una marxa des de diferents ciutats espanyoles el 30 de setembre han arribat aquest matí a Madrid i han reclamat en una manifestació pel centre de la ciutat unes pensions dignes en què la mínima sigui de 1.000 euros i que es revaloritzin d'acord amb els preus.

Unai Sordo i Josep María Álvarez han destacat que "no hi ha cap maledicció econòmica" que impedeixi la sostenibilitat del sistema i la viabilitat de les pensions actuals i les futures. Els líders de CCOO i UGT, organitzacions convocants de la marxa, han demanat una nova política econòmica i una reforma fiscal que injecti fons a la Seguretat Social.

La primera reivindicació dels jubilats en els seus crits ("És una merda el 0,25") i pancartes ("Robar els grans és obscè") ha sigut demanar la derogació de la llei del 2013 que només va tenir el suport del PP. Amb ella, l'increment anual fixat pel Govern s'ha quedat en aquest mínim quart de punt que va ser desbordat l'any passat quan la inflació va arribar a l'1,6%.

La despesa del PIB com a Europa

Sordo ha assenyalat que el sistema és viable però tot depèn d'una "decisió política" sobre si s'està disposat a gastar el 15% de la riquesa que es produeix en un sistema de Seguretat Social digne. En aquesta línia,  Álvarez ha assenyalat que Espanya ha de gastar com la resta dels països europeus, i passar del 10,4% del PIB que actualment es destina al sistema públic de jubilació a més del 14%.

Els dos dirigents sindicals han advertit que si no es deroga la llei actual, les pensions futures patiran una important retallada i la qualitat de les prestacions serà molt baixa.

El ministre d'Hisenda (“Montoro escolta, torna'ns la guardiola”), el rescat dels bancs per la crisi i la millora de l'ocupació i dels salaris han sigut les peticions més escoltades entre els manifestants i en els discursos dels líders sindicals.

Avís als joves

"Els joves han d'incorporar-se a aquestes marxes per defensar el que és nostre i el que serà seu", ha assenyalat Ginés, de 64 anys, jubilat del sector del metall que ha arribat a la madrilenya Puerta del Sol amb el grup que va sortir de Jaca el dia 30 de setembre i al qual en aquests dies s'han units persones grans de Catalunya, Euskadi, Cantàbria i Aragó.

José Antonio, 67 anys, jubilat de la indústria ha vingut des de Bilbao perquè vol "pensions dignes per a tothom. N'hi ha moltes que no arriben a la dignitat i amb pujada del 0,25% fins al 2022, ja em diràs". Per això li demana als joves "que lluitin una mica més, que no s'apoltronin tant".

"Volem la pensió del pare del Borbó" i  "salaris decents, pensions dignes" han sigut altres lemes corejats pels assistents a la marxa. L'escassa quantia de la majoria de les pensions ha estat en boca de molts dels jubilats amb qui hem conversat durant la marxa en un matí d'una calorosa tardor.

Notícies relacionades

Un grup de tres amigues que han vingut des de Ferrol assentien quan des de la tribuna d'oradors Manuel Rodríguez, de CCOO, denunciava que la pensió mitjana de les dones és de 700 quan la mitjana del sistema és de 1.200 euros.

"Gràcies a la nostra pensió viuen els nostres fills", diu Fina, jubilada de la sanitat gallega. La seva amiga, María, postil·la que els seus fills i nets ho tenen pitjor tenen feines temporals. "El primer és la feina amb un salari digne", diu. I a la pregunta de què els demanen als polítics, ho tenen clar: "Que agafin les maletes, que se'n vagin i que es reparteixi la feina".