El Sabadell muda la seva seu a Alacant i CaixaBank estudia el trasllat a les Balears

L'amenaça d'una declaració unilateral d'independència fa saltar pels aires el sector financer català

cmontanyes40421210 caixa171005193811

cmontanyes40421210 caixa171005193811 / Enric Fontcuberta

4
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

La imminent declaració unilateral d’independència de Catalunya ha fet saltar pels aires el sector financer català. Ahir el consell d’administració del Banc Sabadell, fundat el 1881 per finançar la pròspera indústria tèxtil catalana, va decidir formalment el trasllat de la seva històrica seu social de Sabadell a Alacant. El consell d’administració de CaixaBank, el banc cotitzat que va heretar el negoci financer de La Caixa, es reuneix avui a Barcelona amb el mateix ordre del dia: decidir si trasllada la seva seu social, en el seu cas, de la capital catalana a Palma de Mallorca, davant la inestabilitat generada per l’amenaça de secessió de Catalunya.

Els dos bancs han sigut víctimes en els últims dies de fortes caigudes a la borsa davant del càstig que li han propinat els inversors per la possibilitat que quedin fora de l’aixopluc del Banc Central Europeu (BCE) en cas de secessió. Entre dilluns i dimarts, el Sabadell es va deixar a la borsa el 9,91%, i CaixaBank, el 7,71%. A les turbulències financeres s’hi va afegir el fet que els treballadors de les sucursals hagin hagut d’afrontar els últims dies un flux constant de clients preguntant com pot afectar els seus estalvis una declaració unilateral d’independència, segons va denunciar el secretari general de CCOO de CaixaBank, Ricard Ruiz, dimarts. Després de conèixer-se els plans de traslladar les seves respectives seus, el Sabadell va tancar ahir amb una alça del 6,16% i CaixaBank va pujar més del 5%.

Seu de la CAM

El Sabadell ha escollit Alacant per ser aquesta localitat la seu de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), la caixa en fallida que va comprar per un euro el juny del 2012 en plena crisi financera. Des que el Sabadell es va quedar la caixa d’estalvis, que el llavors governador del Banc d’Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez va qualificar «del pitjor del pitjor» per l’elevada morositat, el Sabadell ha guanyat una important quota de mercat a la comunitat valenciana, on ha traslladat també la seu de la seva immobiliària Solvia. 

El president del País Valencià, Ximo Puig, es va mostrar ahir satisfet que en les actuals circumstàncies complicades el Sabadell aposti per Alacant, mentre que el president de la Cambra d’Alacant, Juan Riera, va donar la benvinguda al Sabadell: «Ens posa al mapa financer». Es dona la paradoxa que el País Valencià va perdre tot el seu poder financer durant la crisi i aquest va passar en gran part a mans d’entitats catalanes. El Sabadell va rescatar la CAM, mentre que CaixaBank es va quedar amb el Banco de Valencia. Per la seva part, Bancaixa es va fusionar amb Caja Madrid, Canarias, Laietana, Ávila, Segovia i Rioja per donar a llum la fallida Bankia que va ser rescatada per l’Estat. 

Ara les dues úniques entitats catalanes que quedaven després de la crisi financera, en què van desaparèixer vuit caixes d’estalvis (Caixa Sabadell, Terrassa, Tarragona, Catalunya, Manlleu, Girona, Penedès, Laietana), mouen la seva seu fora de Catalunya. Si bé és cert que aquestes entitats mantindran el seu equip directiu i les operacions a Catalunya, la decisió és un revés per al procés de crear un Estat propi. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va relativitzar la situació i es va limitar a dir que «en una economia oberta i global, qualsevol empresa treballa amb bancs de tot el món».

La mà de Madrid

El trasllat exprés de seus d’empreses és possible gràcies a un canvi normatiu realitzat pel Govern el 2015. Va aprofitar la tramitació del projecte de llei de mesures urgents en matèria concursal per introduir una lleu però molt important modificació en la llei de societats de capital amb l’objectiu que les empreses canviïn la seva seu social d’un dia per l’altre i sense necessitat que la decisió sigui aprovada per la junta general d’accionistes. Fins llavors, les que volien canviar la seva seu social havien de convocar una junta per aprovar la mesura, excepte si es traslladaven a una adreça al mateix municipi.  Aquest canvi és el que ha permès al Sabadell aprovar el trasllat de seu sense passar la decisió per la seva junta. El banc vallesà havia adaptat els seus estatuts al canvi normatiu del Govern.

Notícies relacionades

Però per facilitar més les coses, el Consell de Ministres preveu aprovar avui un reial decret per accelerar el canvi de residència d’una companyia, de manera que aquesta es pugui fer per decisió del consell d’administració, sense haver de passar pel tràmit d’una junta d’accionistes, encara que els estatuts de la societat diguin el contrari, segons va avançar Reuters. Aquesta mesura podria facilitar el canvi de domicili social exprés de CaixaBank, que al contrari del Sabadell, no havia adaptat els seus estatuts al canvi normatiu del 2015 i necessita aprovar la decisió en una junta.

Altres fugues possibles

Catalana Occident es va sumar ahir al corrent de les entitats que estudien traslladar la seu social fora de Catalunya. Fonts del grup assegurador van afirmar que l’entitat es manté «atenta» i prendrà les decisions «a mesura que es vagin desenvolupant els esdeveniments», en al·lusió a la possible declaració unilateral d’independència (DUI). Aquesta mateixa setmana, la biotecnològica Oryzon també va anunciar que canvia la seva seu social de Cornellà a Madrid.