mercats

El desafiament català provoca la pitjor caiguda de la borsa des del 'brexit'

Les accions de CaixaBank, Sabadell i Colonial tanquen amb una baixada a l'entorn del 5%, i l'Ibex, del 2,85%

IBEX 35

IBEX 35 / Mariscal (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La borsa espanyola va tancar aquest dimecres amb una caiguda del 2,85%, la pèrdua de la cota psicològica dels 10.000 punts i amb un seriós revés per als valors catalans, especialment CaixaBank i Banc Sabadell. La caiguda de l'Ibex 35 suposa la pitjor des del 'brexit'. Les accions que més van baixar van ser CaixaBank (4,96%); Sabadell (5,69%); i Inmobiliaria Colonial (5,51%). 

L'amenaça d'una declaració unilateral d'independència va desbaratar qualsevol optimisme entre els inversors. Les pèrdues de CaixaBank i Banc Sabadell ja eren del 4,5% a les 10.30 hores i van arribar a caigudes de més del 6% al migdia. Al tancament de la sessió, les accions de CaixaBank i Sabadell anotaven una pèrdua de capitalització d'uns 3.600 milions d'euros en una setmana. L'Ibex 35 va acabar per sota del suport dels 10.000 punts, el mínim des del març passat, i s'equiparava la situació d'inestabilitat a la crisi generada pel 'brexit'. 

Les tensions polítiques entre Catalunya i Espanya han acabat per entrar de ple en el mercat de renda variable i tant CaixaBank com Banc Sabadell han sigut els més perjudicats, encara que el sector financer espanyol en conjunt nota les conseqüències. Les principals entitats financeres catalanes s'han hagut de pronunciar amb més claredat davant el conflicte. Van haver d'assegurar que protegiran els "interessos" dels seus clients davant qualsevol escenari polític.

L'Ibex 35 ja perdia a mitja sessió els 10.000 punts, nivell per sota del qual no tancava des de mitjans de març, per les repercussions del conflicte català i el dur discurs del rei Felip VI de dimarts a la nit. A les 12.45 hores, el selectiu espanyol retrocedia el 2,57%, fins als 9.994,20 punts, i amb això els guanys en l'acumulat de l'any es reduïen al 6,86% després que les pèrdues d'aquesta setmana s'elevessin al 3,73%. 

CaixaBank va enviar aquest dimarts una nota interna als seus treballadors en què els recordava que "és important comunicar proactivament" als clients el compromís en la defensa dels seus interessos, que "guiarà les decisions futures que, en cas de ser necessari, s'hagin de prendre". El comunicat intern ratifica una postura oficial del consell d'administració de CaixaBank davant la delicada situació política i els creixents interrogants que ja plantegen els clients a les seves oficines. El segon gran banc d'Espanya després del BBVA comença a clarificar la seva posició davant les decisions polítiques impulsades pel Govern català i els seus socis PDeCAT, ERC i la CUP.

La seu i la fuga de dipòsits

En cas d'una declaració unilateral d'independència, l'entitat podria traslladar la seva seu a Madrid l'endemà, asseguren. És una manera de frenar possibles fugues de dipòsits. A més, els clients de qualsevol entitat bancària a Espanya també poden demanar el trasllat dels seus dipòsits a una oficina genèrica radicada a Madrid, el que habitualment es coneix com a compte 001. 

El Sabadell va indicar per la seva banda que les decisions operatives de l'entitat es prendran sempre seguint criteris comercials per potenciar el creixement del banc al seu mercat principal, l'espanyol. "El nostre projecte és contribuir a ser el millor banc espanyol de proximitat al client", va indicar el president de Banc Sabadell, Josep Oliu. Banc Sabadell, amb 11 milions de clients, és una entitat global, en què els clients catalans suposen a penes el 15% del total del balanç de l'entitat. En aquest sentit, l'entitat ja ha anunciat que prendrà les mesures necessària per seguir operant normalment dins de l'eurosistema garantint els interessos dels seus accionistes, clients i treballadors dins de qualsevol escenari.

Incertesa del mercat de deute

Notícies relacionades

La incertesa davant l'actual conjuntura també es reflecteix en el mercat de deute, ja que la prima de risc espanyola o el sobrecost que exigeixen els inversors per adquirir el bo espanyol a deu anys en lloc de l'alemany, considerat el més segur de la zona de l'euro, s'ha disparat fins a 134 punts bàsics. Això suposa màxims des del 26 d'abril d'aquest any i vuit punts més que al tancament d'ahir, després que l'interès del bo espanyol a deu anys hagi arribat a l'1,755%, nivells del març.

Mentre la borsa espanyola es veu sacsejada per la confrontació institucional, Wall Street segueix amb pressió alcista i marcant nous rècords. El Dow Jones ha encadenat vuit trimestres alcistes: la millor ratxa en 20 anys.