S&P evita apujar la nota del deute espanyol per la tensió a Catalunya

L'agència de qualificació adverteix que el pols sobiranista pot danyar el creixement de l'economia

Standard and Poor's manté el ràting en un aprovat alt BBB+ sense arribar encara a la lletra 'A'

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

L’economia espanyola millora però encara no es mereix entrar en la primera divisió de les agències de qualificació de crèdit. I un dels frens perquè això sigui possible  és la incertesa per la tensió política entre el Govern central i Catalunya. Així almenys es desprèn de l’esperat informe sobre el deute públic espanyol que l’agència de qualificació Standard and Poor’s va publicar ahir a la nit.

L’agència S&P va decidir mantenir la nota del deute sobirà espanyol en BBB+ (aprovat alt) amb perspectiva «positiva» i va frustrar així l’expectativa de millora del Govern, desitjós de veure l’economia espanyola dins del grup de les que ostenten la lletra A en la seva qualificació.

Per una part, S&P elogia les «contínues millores en els fonaments» de l’economia espanyola, com ara el creixement i la correcció del dèficit públic. Per una altra, adverteix que «les tensions entre el Govern central i l’Executiu català, si van a més, poden començar a afectar els negocis i la confiança dels inversors i poden debilitar les perspectives de creixement d’Espanya».

«Com a resultat confirmem la nostra qualificació de deute sobirà a Espanya en BBB+/A-2», conclou l’informe. La influent agència de ràting apunta la possibilitat de millorar la nota dins dels pròxims 18 mesos, si segueix millorant l’economia o si «les tensions entre el Govern central i la Generalitat remeten». En cas contrari, adverteix que podria rebaixar l’actual perspectiva «positiva» a la d’«estable».

Capacitat "adequada"

Mantenir una qualificació BBB+ és com reconèixer que l’Estat espanyol té una capacitat «adequada» per complir els seus compromisos de deute públic, si bé encara és vulnerable a determinades situacions adverses, de manera que no es mereix el qualificatiu de «fort».

S&P encara no ha considerat oportú incloure l’economia espanyola en el selecte grup de les que gaudeixen de la lletra A en reconeixement a la seva capacitat «forta» per atendre els seus compromisos. En aquest grup hi ha països com Alemanya (AAA), el Regne Unit i França (AA), EUA (AA+), Japó (A+) i molts altres. Aquest reconeixement és molt important, ja que permet que el Tresor pugui pagar menys per col·locar el deute públic entre els inversors, i estalviar així diners als contribuents. Itàlia (BBB-) té una qualificació lleugerament inferior a la d’Espanya.

Tensió a Catalunya

Notícies relacionades

«Anticipem que Catalunya seguirà formant part d’Espanya, però també preveiem que les tensions persistiran», cosa que contribuirà a la incertesa política, afirma S&P.

L’informe refereix que la «confrontació» ha crescut després de la convocatòria del referèndum i que això fa «menys predictible» el futur del deute. Amb tot, subratlla que fins ara no sembla que hi hagi hagut cap impacte rellevant del conflicte sobre l’evolució de l’economia.