perspectives sectorials

El Banc d'Espanya preveu que la inversió en vivenda arribi al 4,5% del PIB el 2017

El supervisor bancari defensa les pujades salarials adequades a la situació de cada empresa

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías / Barcelona

El Banc d'Espanya preveu que la inversió en vivenda acabarà l'any per sobre del 4,5% del  producte interior brut (PIB), "un valor similar al de la mitjana dels països de l'entorn espanyol i que està molt allunyat del 12% registrat el 2007". Si es compara amb aquest màxim aconseguit fa 10 anys, el nivell d'aquest component de la demanda, que va acumular una caiguda del 65% fins al 2013, ha registrat un augment "lleugerament" superior al 20% des d'aquest moment.

Per un altre costat, el Banc d'Espanya ha afirmat que el preu de la vivenda, que va registrar una caiguda en terme real del 45% des del seu nivell màxim aconseguit en el tercer trimestre del 2007 fins al mínim del primer trimestre del 2014, està mantenint la seva trajectòria de creixement i ha registrat un avanç acumulat del 16% fins al setembre amb "gran disparitat" en el ritme de creixement dels preus segons el territori.

En concret, en el seu últim informe trimestral sobre l'economia del país, la institució ha apuntat que Madrid, Catalunya i les Balears han sigut les comunitats autònomes que han registrat un creixement més gran. Des del mínim aconseguit el 2014, el creixement del preu de la vivenda nova "ha sigut lleugerament superior al de la vivenda usada", encara que aquesta diferència  ha anat disminuint durant els últims trimestres.

Entre el quart trimestre del 2016 i el tercer del 2017, la inversió en vivenda ha avançat un 1,5%, ritme "superior" al registrat per la construcció en el seu conjunt, que ha sigut de l'1% en mitjana.

El Banc d'Espanya creu que l'evolució recent reflecteix tant la progressió "favorable" del mercat de treball com de les condicions de finançament aplicades a l'adquisició de vivenda per part de les llars o del finançament i construcció per part de les empreses del sector.

Tendència l'alça des del 2014

La compravenda de vivendes també està reflectint una tendència a l'alça des dels mínims del 2014, segons el Banc d'Espanya, que també ha reflectit que les transaccions estan "principalment sostingudes" pel segment de vivenda de segona mà, mentre que les transaccions de vivendes noves "mantenen una trajectòria de lleuger descens".

El mercat hipotecari també està millorant el seu to, encara que amb menor intensitat. Fins al novè mes de l'any, la institució observa "un manteniment de la taxa de contracció interanual dels préstecs per a adquisició de vivenda", cosa que reflecteix que "els nous préstecs concedits per a l'adquisició de vivenda no són suficients per compensar les amortitzacions".

Pujada de salaris

El Banc d'Espanya advoca perquè hi hagi "heterogeneïtat" en els increments salarials, de forma que les pujades de sous s'adeqüin a les "condicions específiques" de cada empresa, i ha defensat que la moderació salarial dels últims anys ha sigut "positiva" per al consum a Espanya.

Així ho ha assenyalat el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en la presentació de l'informe sobre projeccions macroeconòmiques de l'economia espanyola, en què ha assenyalat que "no té sentit" fer les mateixes pujades salarials a totes les empreses, ja que cada una presenta diferents condicions econòmiques.

Notícies relacionades

Hernández de Cos ha recordat que encara que ja hi ha un 25% d'empreses amb rendibilitats superiors al 15%, encara un 22% de les empreses presenten resultats negatius, i per això ha rebutjat que els increments salarials siguin els mateixos a totes les empreses, sinó que advoca perquè s'adeqüin a les condicions específiques de cada companyia i hi hagi "heterogeneïtat".

A més, ha defensat que la moderació salarial dels últims anys ha sigut "positiva" per al consum, ja que amb una taxa d'atur del 26% era "important" la contenció de les pujades salarials, ja que "ha permès una generació d'ocupació significativa".