trànsit aeri

Aeroports de tot el món recuperen la normalitat després d'una fallada informàtica

La caiguda d'un 'software' d'Amadeus que usen desenes d'aerolínies ha impedit facturar en aeroports com Heathrow o París

Els aeroports de Madrid i Barcelona operen amb normalitat, ja que Vueling i Iberia fan servirun altre 'software'

Aeroports de tot el món recuperen la normalitat després d'una fallada informàtica

NEIL HALL (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Desenes d’aeroports de tot el món van patir ahir durant part del matí problemes en la gestió de facturació i de reserves de bitllets com a conseqüència d’una fallada a Amadeus Altea, un dels 'software' (programes informàtics) més populars que utilitzen per a aquesta funció desenes d’aerolínies de tot el món. A Espanya no hi va haver afectacions remarcables.

L’error només va afectar aquest programa, utilitzat per moltes de les grans aerolínies per realitzar reserves, gestionar els clients i realitzar la facturació (tant el 'check in on line' com als aeroports). 

A Espanya, fonts de Vueling van descartar que el problema afectés els seus clients, igual que Iberia, que va destacar la «normalitat» a l’aeroport de Madrid. Totes dues fan servir un altre programa per gestionar les reserves, cosa que en va evitar el col·lapse. Fonts d’Aena van destacar que no hi va haver incidències destacables als aeroports espanyols.

El problema va afectar la xarxa d’Amadeus i els usuaris d’Altea. L’empresa no va detallar les causes de la fallada dels sistemes. Alguns dels aeroports més perjudicats van ser els londinencs de Gatwick i Heathrow, així com el parisenc Charles de Gaulle. També es van registrar problemes a l’aeroport Reagan a Washington DC, el Changi de Singapur, el de Johannesburg i el de Zuric. 

Llargues cues

Durant part del matí, en tots aquests aeroports internacionals es van produir cues de passatgers que es van acumular al no poder realitzar la facturació. Fruit d’aquestes esperes, es van patir nombrosos endarreriments.

Més de 100 aerolínies de tot el món utilitzen el programa Amadeus Altea. Destaquen, entre altres, British Airways, Air France-KLM, Qantas, Lufthansa i Qatar Airways. Totes es van veure afectades per l’error del programa d’Amadeus, i és per això que els aeroports on tenen més presència van ser els més afectats.

Notícies relacionades

Segons fonts d’Amadeus, ahir al matí van detectar «un problema a la xarxa» i van treballar per solucionar-lo. El programa va anar recuperant les seves funcions gradualment i, a primera hora de la tarda, el problema es va donar per solucionat completament. «Amadeus pot confirmar que els nostres sistemes estan recuperats i ara estan funcionant normalment», va dir un portaveu de la companyia. 

La cotització de les accions de la firma que dirigeix Luis Maroto va caure ahir en la borsa espanyola el 0,6%.