La fallida no és un joc

El sector de la joguina afronta el canvi d'hàbits dels consumidors

Toys 'R' Us va declarar la suspensió de pagaments als EUA i el Canadà amb un deute de 2.500 milions

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martija

El gegant de la botiga de joguines Toys ‘R’ Us va declarar la suspensió de pagaments als Estats Units i el Canadà dimarts passat, però no és l’única empresa del sector en dificultats. Imaginarium va tancar un principi d’acord amb els seus creditors al juliol i Lego va anunciar al setembre que acomiadaria 1.400 treballadors. Les dificultats de les grans empreses han atret les mirades a un sector que tampoc s’escapa del canvi d’hàbits dels consumidors.

    

Si l’espanyola Imaginarium negociava amb els creditors el seu deute de 8,5 milions per garantir la seva viabilitat, la nord-americana reestructurarà part del seu deute de 2.500 milions d’euros (3.000 milions de dòlars) al presentar concurs de creditors al Tribunal de Bancarrotes a Virgina (EUA). Molts han assenyalat Amazon i els pares mil·lennistes com a culpables d’aquesta suspensió de pagaments. Però el declivi de les vendes no és l’única raó de la situació de l’empresa. 

    

Els fons de capital risc KKR i Bain Capital la van comprar fa 12 anys amb la firma d’inversió immobiliària Bornado per 5.520 milions d’euros (6.600 milions de dòlars) i van endeutar l’empresa de joguines amb 4.000 milions d’euros (5.000 milions de dòlars) per finançar l’operació. 

    

L’important deute que arrossega ha precipitat la decisió de suspendre pagaments del principal distribuïdor de joguines del món. Toys ‘R’ Us compta amb gairebé 1.600 botigues en 38 països i 65.000 empleats a tot el món. 

Futur en dubte

El futur d’aquests llocs de treball i establiments està en dubte ara amb el procediment obert. Fonts de la companyia asseguren que aquesta mesura «no afectarà el negoci ni les botigues a Espanya», i afegeixen que ja estan centrats en la pròxima campanya de Nadal, que suposa un 60% dels ingressos a Espanya de la firma.

    

Toys ‘R’ Us espera que els diners recaptats siguin suficients per afrontar les factures pendents. A més, opina que la reestructuració del deute els proporcionarà més flexibilitat per continuar invertint i tancar la suspensió de pagaments amb èxit.

    

Els problemes de la companyia no han sigut inesperats. Fa menys de dos anys, el tancament de la seva emblemàtica botigua a Times Square (Nova York) deixava entreveure la seva situació. Tampoc la delicada situació de l’aragonesa Imaginarium és un secret. Jordi Damià, professor d’EAE Business School, assegura que «el gran competidor [per a les botigues de joguines] és la venda on line». «L’avantatge d’Amazon és que ven moltes coses i això li reporta molts ingressos», explica. A més, insisteix que s’ha de diferenciar entre distribuïdores i fabricants. Les últimes, segons ell, tenen més marge. 

    

Els fabricants tenen més flexibilitat, com mostren els acomiadaments anunciats al setembre per Lego. La companyia reduirà uns 1.400 llocs de treball, el 5% de la seva plantilla mundial. Damià creu que aquests canvis en l’estructura els permetrà ser més «flexibles i adaptar-se a la situació». «El futur de les joguines està en les llicències de pel·lícules amb èxit i treure al mercat com més aviat millor aquests productes», especifica. Per això, la fabricació ha de ser al més automàtica possible. I això implica canvis en l’organització d’una empresa.

    

Segons l’expert, Lego ha sabut detectar a temps quan havia de prendre mesures. L’empresa danesa va disminuir el 5% els seus ingressos en el primer semestre del 2017.

Notícies relacionades

    

Malgrat aquests problemes en el sector, l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ) preveu una bona campanya de Nadal. En gran mesura pel creixement del 6% de les vendes en el primer semestre de l’any, segons dades de la mateixa associació.