La Generalitat ja executa la retallada pressupostària imposada per Montoro

L'Administració catalana no podrà assumir nous compromisos de despesa no essencials fins a final d'any

Els bancs estan pagant nòmines, lloguers, impostos i electricitat entre altres factures

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

La Generalitat de Catalunya ha fet efectiva des d'aquest mateix divendres la retallada de la despesa pública imposada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. La interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, ha comunicat al ministre que des d'aquest mateix divendres s'ha procedit al bloqueig de partides de despesa per donar compliment a l'avançament del tancament pressupostari imposat per Hisenda, que ha intervingut els comptes del Govern català per evitar el finançament del referèndum de l'1-O.

L'ordre ministerial que tanca el pressupost de la Generalitat perquè deixi d'assumir nous compromisos de pagament diferents de les despeses de funcionament i el subministrament de serveis essencials va ser publicada al Butlletí Oficial de l'Estat dijous. L'endemà, divendres, ja s'ha fet efectiva per part de la interventora general. A partir d'ara, i fins a finals d'any, cap organisme de l'Administració catalana podrà assumir nous compromisos de despesa en partides relacionades amb la vivenda, la promoció econòmica, investigació i desenvolupament (R+D), subvencions, internacionalització, agricultura i ramaderia, cultura i moltes altres àrees que no es consideren com a prioritàries. 

Gestors de diversos departaments de la Generalitat s'han

La diligent actitud de la interventora general

Des d'aleshores, la Intervenció General de la Generalitat ha anat complint de forma puntual les obligacions derivades de la intervenció dels comptes públics que ha adoptat el Ministeri d'Hisenda, com a mostra la ràpida execució de la retallada pressupostària.

trobat aquest divendres que alguns dels seus programes de despesa havien sigut bloquejats i la raó és a causa de la mesura adoptada per la interventora general per donar ràpid compliment al que ha ordenat el ministre.

Partides no afectades per les retallades

Queden fora d'aquests retallades els programes pressupostaris de la Generalitat de suport a la família, atenció a la immigració i a les persones discapacitades, la inclusió social i la lluita contra la pobresa, l'atenció a la infància i l'adolescència, l'atenció primària de salut i l'especialitzada, la salut pública, les transferències internes de serveis de salut i altres serveis d'aquest àmbit, així com la educació general i universitària i els serveis complementaris d'educació, beques i ajudes a l'estudi i formació de personal docent.

Altres serveis considerats prioritaris que es cobreixen també són les nòmines del personal de la Generalitat i els seus ens dependents, així com la despesa corrent "dels serveis bàsics de funcionament"; els interessos i venciments financers, les transferències a entitats locals i les inversions finançades amb fons europeus.

Intervenció

Aquest i altres compromisos que assumeixi la Generalitat sí que seguiran sent atesos, si bé els bancs només executaran l'ordre de pagament després després de rebre el corresponent certificat de legalitat de la Intervenció General de l'Estat (en el cas de la part dels ingressos intervinguts per Hisenda, els provinents del sistema de finançament autonòmic) o de la Intervenció de la Generalitat (per als ingressos procedents dels impostos autonòmics).

Dins d'aquest doble procediment, els bancs ja han reprès els pagaments de nòmines, lloguers, factures de llum i impostos, amb la prèvia autorització del Ministeri d'Hisenda.

Més programes sense retallades

Notícies relacionades

Altres partides que queden fora del tancament pressupostari són les referides a l'administració de les finances de la Generalitat, de justícia i ministeri fiscal, serveis de justícia juvenil i atenció a les persones afectades per delictes, serveis penitenciaris i mesures penals alternatives, així com dret civil, mediació i entitats jurídiques.

I el bloc final de partides no afectades per les retallades està format per les despeses per a formació del personal de l'àmbit de la justícia, seguretat ciutadana, trànsit i seguretat viària, prevenció, extinció d'incendis i salvament, formació de personal de seguretat, protecció civil, ocupabilitat, carreres, infraestructures ferroviàries, suport al transport públic de viatgers, ports i transport marítim, aeroports i transport aeri, logística i altres actuacions de suport al transport de mercaderies, infraestructures del transport de viatgers per carretera i de gestió del tractament de residus, participació dels ens locals en els ingressos de l'Estat i el deute públic.