DECÉS

Mor Lilianne Bettencourt, la dona més rica del món

La difunta, de 94 anys, va heretar l'imperi L'Oréal, del qual la família controla el 33%

Liliane Bettencourt, entre les dones més riques del món segons Forbes.

Liliane Bettencourt, entre les dones més riques del món segons Forbes. / HORST OSSINGER (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / París

Liliane Bettencourt, hereva del grup de cosmètics L’Oréal i la dona més rica del món, va morir ahir als 94 anys d’edat. El decés es va produir ahir a la matinada, segons va informar la família. «Liliane Bettencourt ha mort aquesta nit al seu domicili. Hauria complert 95 anys avui. La meva mare se n’ha anat plàcidament», va assegurar ahir la seva filla, Françoise Bettencourt Meyer, en una nota oficial. La família Bettencourt controla el 33,05% del grup L’Oreal. Nestlé és el segon accionista individual, amb el 23,12%.

Nascuda a París el 21 d’octubre de 1922, era la filla de l’industrial Eugène Schueller, que en el primer terç del segle XX va fer de la petita empresa de tints capil·lars que va crear l’imperi dels cosmètics en què va convertir L’Oréal.

Es va casar als 27 anys amb André Bettencourt, que si bé abans de la segona guerra mundial es va alinear amb l’extrema dreta antisemita, des del 1942 es va sumar a la resistència a l’ocupació alemanya amb qui quatre dècades més tard es convertiria en president socialista de França, François Mitterrand, que havia conegut en la infància.

El marit va fer una carrera política a la dreta després del conflicte i va arribar a ser ministre entre el 1966 i el 1973, mentre ella es dedicava principalment, com a primera accionista, a l’estratègia de l’empresa que la va fer multimilionària. André Bettencourt es va dedicar, amb el pas del temps, a la gestió de L’Oréal, i al morir aquest el 2007, la responsabilitat va passar al gendre, Jean-Pierre Meyer.

Les relacions familiars amb la seva filla es van enverinar a partir de llavors (va arribar a retirar-li un temps l’estatus d’hereva universal) pel paper que va passar a ocupar el fotògraf François Marie Banier, un amic de la dona a qui va fer unes donacions sospitoses de milions de dòlars, i que va acabar condemnat.

Liliane Bettencourt també es va veure implicada en un altre escàndol de caire netament polític per les sospites que havia finançat personalitats de la dreta, particularment l’expresident Nicolas Sarkozy. En qualsevol cas, la justícia va acabar absolent qui va ser el tresorer en la campanya per a l’elecció de Sarkozy el 2007, l’exministre Eric Woerth.

Llista 'Forbes'

Notícies relacionades

D’acord amb la classificació de la revista 'Forbes' del març passat, era la catorzena fortuna mundial i la primera dona de la llista amb 39.500 milions de dòlars. L’anunci de la seva mort va coincidir amb un dictamen judicial en un dels múltiples processos que van esquitxar la seva figura els últims anys. El Tribunal d’Apel·lació de Bordeus va confirmar l’absolució de cinc periodistes que havien sigut imputats per intromissió en la intimitat de la multimilionària al publicar el contingut d’unes gravacions fetes el 2009 i el 2010 pel seu majordom de llavors al palauet familiar de Neuilly-sur-Seine, a prop de París.

Els jutges van considerar que el majordom havia fet aquelles gravacions per protegir la dona –per tant, no se li havia de retreure penalment– i que havien tingut un caràcter «decisiu» per a la recerca de la veritat, ja que van servir per condemnar alguns membres de l’entorn de Liliane Bettencourt.