La Generalitat rectifica i envia a Hisenda els certificats setmanals de les seves despeses

Alts càrrecs del Govern certifiquen que no els consta que s'hagin gastat diners en el referèndum fins al 17 de setembre

La interventora de l'administració catalana es nega a donar la llista de les nòmines a Hisenda

zentauroepp40006846 barcelona 08 09 2017 pleno del parlament oriol junqueras fot170915090817

zentauroepp40006846 barcelona 08 09 2017 pleno del parlament oriol junqueras fot170915090817 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

La Generalitat ha fet marxa enrere i ha accedit a enviar a Hisenda els informes setmanals exigits pel Ministeri d'Hisenda certificant que l'administració catalana no ha fet cap pagament relacionat amb el referèndum. Precisament la negativa a seguir fent aquests enviaments, que es feien des del mes de juliol, és el que va motivar la decisió del Govern de Mariano Rajoy d'intervenir la caixa de la Generalitat divendres passat. Ara la Generalitat ha començat a fer passos enrere en la seva negativa.

La interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal Planella, va comunicar aquesta decisió al secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, a través d'un escrit enviat dimarts, al qual ha tingut accés El Periódico. En aquest escrit li anunciava que faria els enviaments pendents l'endemà, dimecres. I així ha sigut. Aquest dimecres han arribat a la seu del Ministeri d'Hisenda escrits de la interventora general, de la directora general de Pressupostos de la Generalitat, Anna Tarrach, i del secretari general de Política Financera, Assegurances i Tresor, Josep Maria Sánchez Pascual. Cada un d'ells certifica que en els seus àmbits de competència respectius no els consta que s'hagin fet pagaments pressupostaris o extrapressupostaris que puguin estar destinats a la realització de les activitats vinculades amb la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre.

Fins al 17 de setembre

Les certificacions fan referència a períodes fins al 17 de setembre. No obstant, encara no s'han enviat les certificacions referides a organismes públics dependents de la Generalitat en què no hi ha intervenció delegada. Segons la interventora general, s'està a l'espera de rebre aquesta informació abans de remetre-la a Hisenda.

Tot aquest intercanvi d'escrits mostren un cert canvi en l'actitud de la Generalitat respecte a les regles imposades pel Ministeri d'Hisenda. Sobretot, pel que fa a les tasques que són responsabilitat de la interventora general (que té com a missió vetllar per la legalitat de la despesa pública) després que el ministre d'Hisenda va anunciar divendres passat la decisió de denunciar davant la Fiscalia aquesta funcionària per entendre que estava incomplint la llei.         

Les nòmines dels funcionaris

Malgrat tot, la Generalitat manté la seva decisió de no remetre a Hisenda la llista de compromisos pendents de pagament -incloses les nòmines dels treballadors públics- perquè puguin ser atesos pel Ministeri després que aquest hagi intervingut la caixa de l'administració catalana.

En el mateix escrit en què la interventora va comunicar al secretari d'Estat d'Hisenda que enviaria els certificats setmanals exigits també li va comunicar la negativa a enviar les esmentades llistes exigides per Hisenda a l'ordre ministerial publicada dissabte passat al 'Butlletí Oficial de l'Estat' fins que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la sol·licitud de suspensió d'aquesta norma.

Notícies relacionades

Per justificar la seva negativa a complir aquest mandat, la interventora s'empara en el que dictamina el Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya

Es dona la circumstància que el Tribunal Suprem pot demorar més de deu dies la seva decisió sobre si s'ha de suspendre o no l'aplicació de l'esmentada ordre ministerial fins que l'alt tribunal es pronunciï sobre el fons del seu contingut. La decisió de la Generalitat de no enviar fins llavors les llistes de compromisos pendents de pagament podria suposar, a la pràctica, el retard en el cobrament de les nòmines dels treballadors públics, que, d'una altra manera, s'haurien de començar a produir a partir del 26 de setembre.