CANVIS A LA FISCALITAT

La UE acorda estudiar una taxa per als gegants tecnològics

Els ministres d'Economia encarreguen a Brussel·les que prepari una proposta per al 2018

Una vintena de països recolzen que es gravi la facturació d'empreses com Google i Facebook

zentauroepp40119232 lug11 tallin  estonia  15 09 2017    i d  el ministro de eco170916141933

zentauroepp40119232 lug11 tallin estonia 15 09 2017 i d el ministro de eco170916141933 / Valda Kalnina

2
Es llegeix en minuts

Els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (UE) van acordar ahir començar a treballar en noves mesures fiscals que permetin gravar de forma justa l’activitat de les empreses digitals. Amb aquesta finalitat han encarregat a la Comissió Europea que presenti una proposta que estarà a punt la primavera del 2018. «Hem demanat als experts dels estats membres i a la Comissió Europea que treballin en solucions tant a llarg com a curt termini», va assegurar Toomas Toniste, el ministre de Finances estonià, país que presideix la Unió Europea aquest semestre, en una roda de premsa al final de la reunió de ministres d’Economia i Finances de la UE celebrada al seu país.     

Els Vint-i-vuit han debatut sobre la necessitat de buscar solucions perquè les grans companyies digitals, com Google, Facebook, Amazon i Apple, paguin un volum just d’impostos als països europeus. Després del consens aconseguit, la Comissió elaborarà una comunicació que contingui una avaluació del problema, els reptes, els models de negoci o les alternatives legislatives disponibles, entre altres elements, abans de la cimera de caps d’Estat i de Govern del 29 de setembre a Tallinn.    

PROPOSTA INICIAL

França, Espanya, Alemanya i Itàlia van arribar al debat amb una proposta conjunta per crear un impost sobre la facturació d’aquestes empreses, amb una recaptació que permeti compensar en part el que estarien deixant de pagar en impost de societats. Al pla s’hi han sumat oficialment sis països més –Àustria, Bulgària, Grècia, Portugal, Romania i Eslovènia–, que han firmat la declaració impulsada per París, si bé el ministre espanyol d’Economia va precisar que «més de 20 països recolzen» la idea, cosa que permetrà generar «pressió política» perquè tiri endavant.

  

 «Encara que la solució a mitjà termini ha de venir via l’impost de societats i la definició d’establiment permanent, les dificultats de tenir una solució global són tan grans que és necessari actuar a curt termini perquè mentrestant estem vivint circumstàncies en les quals hi ha empreses de l’àmbit digital que no paguen impostos gairebé en cap jurisdicció», va dir Guindos.

Notícies relacionades

    

La solució final hauria d’adoptar-se a nivell global, en acord amb els països de l’Organització Europea per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) i el G20, però mentre això arriba és necessari treballar en una proposta a nivell de la UE, va explicar el ministre estonià.