El Govern central esgota el termini per concretar la pujada salarial dels empleats públics

Hisenda ajorna fins dimarts que ve la seva oferta de vincular l'increment al PIB

Els sindicats avisen que hi haurà mobilitzacions i aturades si no es recupera poder adquisitiu

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa / Madrid

El Ministeri d’Hisenda va decidir ajornar fins dimarts que ve la seva proposta de pujada salarial per als empleats públics que haurà de presentar a les organitzacions sindicals CCOO, CSIF i UGT i que suposarà vincular part de l’increment a l’evolució de l’economia i les previsions de creixement del producte interior brut (PIB). Aquest és el punt clau perquè el Govern i les centrals aconsegueixin un acord per als tres pròxims anys. Si l’oferta d’Hisenda no suposa una clara recuperació del poder adquisitiu perdut des del 2010, els representants dels treballadors públics amenacen amb mobilitzacions i aturades des de l’oc­tubre.

    

La reunió de gairebé tres hores entre Elena Collado, secretària d’Estat de Funció Pública, Miguel Borra (CSIF), Antonio González (CCOO) i Frederic Monell (UGT) ha servit per concretar alguns aspectes en què l’acord és més fàcil. Per a les centrals suposa un avanç respecte de la pràctica d’anys passats, quan hores abans d’aprovar el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat se’ls comunicava la pujada dels salaris públics que s’estableix en aquesta llei. Aquest any hi haurà hagut almenys tres reunions, més la convocatòria per dijous que ve de la Mesa General de les Administracions en què també hi ha ajuntaments i comunitats autònomes. Però el diàleg obert pot no conduir al pacte.

LÍNIA VERMELLA

Els sindicats accepten que el salari dels funcionaris tingui una part fixa i una altra de variable, i que aquesta vagi d’acord amb el creixement econòmic. La seva línia vermella és que de la suma d’aquests dos conceptes resulti un increment que compensi el poder adquisitiu perdut, que calculen entre el 13% i el 20% en els últims set anys.

    

Hisenda ha explicat als representants sindicals que encara li queda per ajustar com serà l’evolució del PIB en els pròxims anys, sobretot el 2018, ja que dona per descomptat que per als anys següents serà més elevat, segons fonts sindicals. Les centrals estan disposades a modular la pujada anual i deixar per als dos últims exercicis un increment salarial més elevat que suposi recuperar tot el poder de compra, però deixen clar que cap de les previsions de creixement situa el PIB per sota del 2,5%.

    

Davant del fet que la principal reivindicació dels empleats públics encara s’ha de concretar, els representants sindicals van coincidir en la seva percepció: prudents però no optimistes; l’escenari que estudia el Govern encara està lluny de les seves peticions. Si finalment no hi ha acord, cap de les tres centrals ha descartat la mobilització. L’esforç dels empleats públics amb la crisi ha de tenir la seva compensació en el creixement, és la seva idea fixa.

Notícies relacionades

    

Pot haver-hi acords parcials. Es formarà un grup de treball que doni solucions als sectors que van quedar fora de l’oferta d’ocupació i regularització dels interins que es va acordar la primavera passada. Els sindicats també han demanat a Hisenda que la jornada laboral torni a ser de 35 hores, però que aquest tema deixi de ser un element bàsic que obligui totes les administra­cions.