Anar al contingut

Patrocina:

DADES DE L'INE

El preu de la vivenda amplia la seva pujada al 5,6%

L'obra nova s'estanca en un creixement del 4,4% mentre que la de segona mà va seguir creixent fins al 5,8%

El preu de la vivenda amplia la seva pujada al 5,6%

RICARD CUGAT

El preu mitjà de la vivenda va pujar el 5,6% en el segon trimestre en taxa interanual, tres dècimes més que en el trimestre anterior, segons l'Índex de Preus de Vivenda (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicat aquest divendres. La quantia mitjana a pagar per edificis residencials de segona mà va seguir creixent (5,8%), però el preu mitjà de l'obra nova s'ha estancat en el 4,4%, un punt inferior al trimestre passat.

D'aquesta manera, ja són tretze els trimestres consecutius en què els preus de la vivenda presenten taxes interanuals positives. També ha sigut la taxa de creixement més elevada des del primer trimestre del 2016. En taxa intertrimestral, l'índex va repuntar un 2% entre abril i juny. 

Per tipus de vivenda, el preu mitjà de les de segona mà va augmentar mig punt, fins al 5,8% en el segon trimestre, la taxa més alta des del primer trimestre del 2016. En el cas de les vivendes noves, el seu preu va avançar una mitjana del 4,4% en el mateix període, més d'un punt inferior a la del trimestre anterior.

Baixades de preu durant la crisi

El 2007, quan es va començar a elaborar aquest índex, el preu de la vivenda lliure va experimentar un creixement del 9,8%. No obstant, entre el 2008 i el 2013, a l'esclatar la bombolla immobiliària, el preu de la vivenda lliure va registrar descensos anuals de diferent intensitat. Les baixades de valor es van començar a notar més a partir del 2011, quan es va passar d'una caiguda del 2% de l'any passat al 7,4%.

No va ser fins al 2014 quan el preu de la vivenda lliure va tornar a taxes positives, amb un repunt anual mitjà del 0,3%, que el 2015 es va accelerar fins al 3,6% i el 2016 fins al 4,7%, el segon increment més elevat en un any des del 2007.

0 Comentaris
cargando