El BCE manté el preu del diner i els estímuls

L'institut emissor afirma que els baixos tipus d'interès es mantindran durant "un llarg període de temps"

BRU02 BRUSELAS (BÉLGICA) 29/05/2017.- El presidente del Banco Central Europeo (BCE), Mario Draghi, asiste a la Comisión de Asuntos Económicos del Parlamento Europeo, en Bruselas (Bélgica) hoy, 29 de mayo de 2017. Draghi instió a los bancos a prepararse a tiempo para las consecuencias del brexit, la salida de Reino Unido de la Unión Europea (UE), y admitió que el proceso genera riesgos para la supervisión comunitaria de las entidades. EFE/Stephanie Lecocq

BRU02 BRUSELAS (BÉLGICA) 29/05/2017.- El presidente del Banco Central Europeo (BCE), Mario Draghi, asiste a la Comisión de Asuntos Económicos del Parlamento Europeo, en Bruselas (Bélgica) hoy, 29 de mayo de 2017. Draghi instió a los bancos a prepararse a tiempo para las consecuencias del brexit, la salida de Reino Unido de la Unión Europea (UE), y admitió que el proceso genera riesgos para la supervisión comunitaria de las entidades. EFE/Stephanie Lecocq / STEPHANIE LECOCQ (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir el preu del diner en els seus nivells actuals. Al seu torn, el consell de govern de l'institut emissor ha afirmat que mirarà de mantenir l'actual política de compres mensuals d'actius per 60.000 milions d'euros mensuals fins a finals d'any, com estava previst, o durant més temps si cal.

Després de la seva reunió, l'entitat presidida per Mario Draghi ha considerat que els actuals tipus d'interès es mantindran per "un llarg període de temps". Pel que fa a la política de compra de bons afirma que es mantindrà vigilant per determinar si s'ha de prorrogar aquest programa per més temps, si s'ha d'incrementar l'import de les adquisicions si les condicions financeres ho requereixen o si es desvien els objectius de inflació

Les queixes alemanyes

La reunió s'ha produït en un moment en què Alemanya ha tornat a la càrrega al reclamar una política monetària "normal" i posar fi al programa de compra de bons i d'interessos zero. L'encarregat d'atacar l'actual estratègia de Draghi va ser el ministre de Finances alemany Wolfgang Schäuble, reunit per videoconferència en una trobada de la banca a Frankfurt, cor econòmic de la primera potència europea.

Notícies relacionades

Aquestes polítiques afavoreixen el pagament del deute dels asfixiats països del sud d'Europa, al mantenir al voltant de zero els tipus d'interès, però perjudiquen els estalviadors privats i inversors financers, entre els quals es troba principalment la banca alemanya.

També s'ha disparat l'euro, que des del gener passat s'ha apreciat més d'un 13%. En aquest entorn, és possible que les decisions sobre la retirada dels estímuls siguin a l'octubre, ja que el programa finalitza al desembre. El mateix Draghi es va encarregar de recordar en la reunió de juliol que "a la tardor arribarà l'anunci de retirada de qualsevol estímul".