mercats especulatius

L'especulació s'acarnissa en el bitcoin després que la Xina prohibeixi el 'crowdfunding' amb criptomonedes

La mesura desestabilitza el preu d'aquest tipus d'actius en els mercats internacionals

L'especulació s'acarnissa en el bitcoin després que la Xina prohibeixi el 'crowdfunding' amb criptomonedes

Benoit Tessier (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El Banc Popular de la Xina ha prohibit que les empreses i individus del país realitzin col·locacions de criptodivises, anomenades ICOs o Initial Coin Offerings, com a mètode per finançar-se, de tal manera que ara es considerarà com una recaptació il·legal de fons i s’haurà de tornar tot el que s’hagi ingressat mitjançant aquesta via.

Com a conseqüència d’aquesta decisió, les criptomonedes es van devaluar en els mercats internacionals al començament de setmana entre el 8% i el 30%. En el cas del bitcoin, la rebaixa se situava al voltant del 3% ahir al matí, segons fonts del mercat per, sis hores més tard, recuperar-se per sobre d’aquest percentatge. L’evolució de les cotitzacions mostra el caràcter altament especulatiu i de risc d’aquests actius, que acumulen plusvàlues superiors al 600% aquest any per al bitcoin, per exemple, i del 2.536% en cas de l’ethereum (caiguda setmanal del 17% i pujada mensual del 17%). 

Els ICOs, que funcionen mitjançant tecnologia blockchain, s’han convertit en una forma ràpida de recaptar grans sumes de diners amb poca o cap supervisió regulatòria. El fosc funcionament de les criptomonedes no ha impedit que es desenvolupessin com a fórmula d’inversió. 

ANÒNIMS

Les criptomonedes són unitats de pagament autoregulades sense referència física ni el suport d’un país, que preserven l’anonimat dels seus propietaris i les seves transaccions es fan a través d’internet mitjançant codis xifrats i confirmats de manera múltiple pels mateixos integrants de la xarxa. Al Japó, el bitcoin s’ha començat a acceptar com a moneda d’ús comú als comerços.

La raó de l’existència del bitcoin és el cost del temps-energia utilitzat en el procés de creació de l’algoritme compartit, una operació allunyada de les possibilitats d’un ordinador domèstic, encara que existeixen equips orientats a la creació de bitcoins, principalment situats a la Xina. El nombre total de bitcoins està limitat des de la seva creació a un màxim de 21 milions d’unitats. Però altres monedes virtuals s’han sumat a la bombolla (almenys una dotzena).

Notícies relacionades

Aquesta mesura presa pel banc central xinès i les autoritats reguladores del país podria comportar un obstacle per al desenvolupament d’aquest model de finançament. Els bancs centrals temen l’expansió d’aquestes divises digitals descentralitzades, ja que amenacen el final del monopoli que aquests exerceixen sobre l’emissió de diners. Les entitats financeres estan fent fortes inversions en aquest tipus d’actius.