informe sindical

La despesa destinada a polítiques de desocupació ha caigut el 38% des del 2010, segons la UGT

El sindicat denuncia que el Govern bonifica més les contractacions que les necessitats dels aturats

sordoalvarez

sordoalvarez

2
Es llegeix en minuts

Els recursos destinats a polítiques de cobertura de la desocupació han patit una disminució del 38% entre el 2010 i el 2017, segons es desprèn d'un informe elaborat per la UGT, en què es recorda que només als Pressupostos Generals de l'Estat d'aquest any la retallada ha sigut del 3,93%, fet que des del seu punt de vista "intensifica la precarització que aquestes polítiques han patit a Espanya".

En concret, el sindicat ha recordat que la quantia programada per a prestacions per desocupació ha baixat en 18.027 milions d'euros, el 6,7% menys que en els Pressupostos del 2017, mentre que hi ha 4,2 milions de persones a l'atur i la cobertura no aconsegueix pujar del 55%. No obstant, ha apuntat que el pressupost que aglutina les partides de polítiques actives d'ocupació, que compta amb uns 5.575 milions d'euros, ha augmentat un 6,36% respecte al 2016, però que aquest increment "no es destina a millorar els serveis públics d'ocupació", sinó que es concentra en el pagament de les bonificacions en les cotitzacions a la Seguretat Social per contractació.

Lluny del nivell europeu

El sindicat ha apuntat que des del 2010 la disminució s'ha produït tant en la partida de prestacions com en les polítiques actives. Sobre els PGE d'aquest any, la UGT creu que són "insuficients" per atendre el total d'aturats que hi ha a Espanya, ja que es destinaran 2.603 euros menys per parat que el 2010, xifra que és molt lluny del nivell europeu.

Previsió massa optimista

També ha recordat que el criteri seguit pels Pressupostos "es basa en una previsió sobre la creació de llocs de treball que peca d'excessiu optimisme". La UGT creu que aquest criteri no pot prevaler perquè la disminució en la despesa en prestacions per desocupació "no és només conseqüència del nombre de persones desocupades més reduït, sinó de l'enduriment de les condicions d'accés a les prestacions, de l'esgotament dels períodes de prestació contributiva per l'extensió de la situació de desocupació, pel descens del nombre de beneficiaris i pel descens de les quanties mitjanes rebudes".

Més cobertura

Notícies relacionades

El sindicat considera que el Govern no es pot limitar exclusivament a protegir segons l'actual normativa i que ha de donar més cobertura. "Ens hem de convèncer que no és la millora de l'ocupació la que està reduint les despeses d'aquesta partida, sinó el debilitament del sistema de cobertura", ha afegit l'organització sindical.

Subvenció de la contractació

Per la UGT, els PGE no estan orientats a impulsar itineraris d'inserció o a millorar l'ocupabilitat de les persones mitjançant la millora dels serveis públics d'ocupació, sinó "a subvencionar la contractació". "És incomprensible que les partides de despeses de personal del SEPE i de modernització dels serveis públics continuïn congelades un altre exercici més", ha assenyalat, i ha insistit que el pla de xoc per l'ocupació ha d'atendre amb "especial atenció" els desocupats de més de 50 anys i els joves. A més, creu que les polítiques actives d'ocupació s'han de centrar en l'ocupabilitat de les persones i s'han de desenvolupar a partir dels serveis públics d'ocupació de qualitat.