LES NOVETATS DE LA NOVA NORMA

La deducció de les despeses dels autònoms haurà d'esperar fins al 2018

La nova llei dels treballadors per compte propi permet cobrar el cent per cent de la pensió si continua l'activitat més enllà de la jubilació

Detalla les despeses deduïbles i les bonificacions per contractar a familiars, així com l'ampliació a 12 mesos de la tarifa plana de 50 euros pels nous contractes

4
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa / Madrid

La nova llei del treball autònom, que a finals d’aquest mes de setembre quedarà aprovada definitivament a les Corts, introdueix una sèrie de millores en les cotitzacions socials d’aquest col·lectiu, en les bonificacions per a la contractació i en les despeses deduïbles en l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF) que no entraran en vigor fins al gener del 2018. Cosa que vol dir que els autònoms hauran d’esperar fins a la declaració d’impostos que presentin el 2019 per notar-ne els avantatges fiscals. Entre les novetats hi ha la desgravació fiscal de les despeses en la vivenda dedicada a l’activitat laboral i de les de manutenció per raons de treball, així com les bonificacions durant un any de la tarifa plana.

    

Els més de 3,2 milions d’autònoms que hi ha a Espanya fa temps que reivindiquen més flexibilitat de les condicions de cara al fisc i la Seguretat Social. Les fluctuacions de la seva activitat i la variabilitat dels seus ingressos necessitaven una millor regulació de la singularitat en les cotitzacions socials i la liquidació d’impostos. Una proposició de Ciutadans va aportar solucions a aquest col·lectiu. El text es tramita ara al Senat, però no s’esperen grans canvis.

    

A l’acabar el segon trimestre d’aquest any hi havia registrats 3.270.618 autònoms, dels quals gairebé dos milions eren persones físiques. Però una gran majoria, el 86,4%, cotitza per les bases mínimes. Aquest percentatge supera el 90% quan l’edat és inferior als 40 anys. També entre els estrangers (97,3%) i entre els que sumen menys de cinc anys d’alta. A partir dels 55 anys, el 29,2% cotitza per una base superior a la mínima a l’acostar-se a l’edat de jubilació. La nova llei permet a aquests professionals canviar fins a quatre vegades a l’any les bases de cotització en funció dels ingressos i despeses.

    

De cara a la jubilació es milloren les condicions per seguir treballant més enllà de l’edat legal prevista per al retir. Els autònoms en edat de jubilació que no tinguin empleats al seu càrrec i segueixin treballant, cobraran el 50% de la pensió. Si té algun assalariat contractat percebran el 100% de la pensió encara que segueixi treballant. Així mateix, es permet a l’autònom donar-se d’alta i de baixa tres vegades a l’any perquè pagui només pels dies treballats, fet que obre la via als autònoms a temps parcial. A més, es tornarà l’excés de cotització en els treballadors amb pluriactivitat sense que hagin de sol·licitar-ho.  

TARIFA PLANA

El Govern i les associacions professionals consideren que la tarifa plana és la palanca per a la segona oportunitat. Ara s’amplia de 6 a 12 mesos el termini per aplicar-se la quota reduïda de 50 euros. Per a les altes que no siguin la primera vegada, baixa de 5 a 2 anys el temps d’haver estat de baixa en l’activitat per tenir dret a la bonificació. Si l’autònom ja va cobrar la bonificació en un període anterior, el termini d’inactivitat prèvia puja a 3 anys.

    

La nova norma estableix una tarifa plana de 50 euros durant 12 mesos per a les dones que tornin al treball després de la baixa per maternitat si cotitzen per la base mínima. En cas d’una cotització superior podrà aplicar-se durant el mateix període una bonificació del 80% sobre la quota per contingències comunes.

    

Per facilitar la conciliació de la vida professional i familiar es regulen algunes bonificacions del 100% de la quota per un any (amb altres requisits en el càlcul) per cuidar menors de 12 anys, un familiar fins a segon grau dependent i un familiar amb el mateix grau de parentiu que tingui paràlisi cerebral, malaltia mental o discapacitat intel·lectual. També hi haurà bonificacions per a víctimes de terrorisme i masclisme. 

DESPESES DEDUÏBLES

La nova llei aclareix quines despeses de la vivenda que consti com a seu del negoci seran deduïbles: amortitzacions, IBI o comunitat de propietaris, etcètera. Les de manutenció es podran deduir si es produeixen en establiments de restauració i hostaleria i s’abonen per un mitjà electrònic de pagament. L’import deduïble tindrà el mateix límit que per al treballador per compte aliè a l’IRPF: 26,67 euros/dia a Espanya i 48,08 l’estranger.

Notícies relacionades

    

Si un autònom contracta un familiar (cònjuge, descendent, ascendent i altres parents fins al segon grau) tindrà dret a bonificar el 100% en la quota empresarial per 12 mesos. Serà necessari que el contractat no hagi sigut acomiadat individualment i col·lectivament de forma improcedent i que no hagi estat donat d’alta com a autònom un lustre abans. Si es tracta d’un fill menor de 30 anys que convisqui amb l’ocupador, aquell quedarà exclòs de la cobertura per desocupació. El que contracti haurà de mantenir el nivell d’ocupació sis mesos.