EL TIPUS DE CANVI

L'optimisme econòmic dispara el valor de l'euro a màxims des del 2015

La moneda única s'aprecia el 13% des de començament d'any i es canvia per 1,20 dòlars

Les empreses exportadores temen per l'encariment dels seus productes a l'exterior

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

A mitjans de desembre passat, un exportador espanyol podia col·locar un vehicle de 12.000 euros fora de l’eurozona per uns 12.360 dòlars; avui, aquest mateix cotxe s’ha encarit fins als 14.400 dòlars. I això per una raó que no té res a veure amb el procés de producció de la competitiva indústria espanyola, sinó amb el fet que al desembre un euro amb prou feines valia 1,03 dòlars. Des d’aleshores, la moneda única s’ha apreciat el 16% (el 13% des de començament d’any) i ara un euro val al voltant d’1,20 dòlars (ahir va tancar a 1,19 dòlars).

Si al desembre un turista nord-americà havia de pagar l’equivalent a 80 dòlars per una nit d’hotel o 30 dòlars per un dinar, ara aquesta mateixa factura ha pujat a gairebé 93 i 35 dòlars, respectivament, per efecte de l’apreciació del moneda única.

«La recuperació de la zona euro està sorprenent positivament, mentre que als EUA existeix certa decepció pel retard en les mesures d’estímul que havia promès Donald Trump», explica José Ramón Díez Guijarro, director d’estudis de Bankia, per situar una de les causes que estan darrere d’una apreciació de l’euro davant el dòlar tan ràpida. Ahir mateix es va saber que l’indicador de confiança econòmica (ESI, per les seves sigles en anglès) de la zona euro ha pujat a l’agost fins al seu nivell més alt des de fa deu anys, fins a situar-se en 111,9 punts, un nivell no vist des del juliol del 2007, batent així els nivells precrisi.

L’altra raó que està impulsant l’apreciació de l’euro té a veure amb l’expectativa d’una pròxima retirada d’estímuls per part del Banc Central Europeu, ja que això redundarà en tipus d’interès més alts en el mercat, la qual cosa és un atractiu per invertir en euros. I com més gran és la demanda d’euros, més s’aprecia el seu valor davant el dòlar.

Els exportadors, no obstant, temen que una apreciació tan ràpida de l’euro davant el dòlar pugui fer mal a les seves exportacions. Des d’un punt de vista macroeconòmic, el temor és que una possible desacceleració de les exportacions pogués acabar perjudicant el conjunt de les exportacions espanyoles i, de passada, la recuperació de l’economia.

L’apreciació de l’euro «és clar que afecta» les exportacions, resumeix un portaveu de la patronal de fabricants d’automòbils Anfac. «El 84% del que produïm a Espanya s’exporta a l’exterior i el 25% de tot això se’n va fora de la zona euro», recorda el portaveu d’aquesta associació, que aquests dies treballa en una anàlisi detallada del possible impacte de l’apreciació de l’euro sobre el sector.

Ni el director d’estudis de Bankia ni el cap de conjuntura de Funcas, Raymond Torres, mostren excessiva preocupació per l’escalfament de l’euro. Per Díez Guijarro, l’actual tipus de canvi d’1,20 dòlars significa que la moneda única torna a la seva «zona d’equilibri» després d’un temps excessivament depreciada. Recorda que el 2014 un euro cotitzava a 1,40 dòlars i això sí que era una apreciació excessiva. «En els nivells actuals, la competitivitat de les empreses espanyoles no hauria de patir» afegeix.

«És cert que ara desapareix un dels vents de cua que ha animat la recuperació de l’economia espanyola», afegeix Torres. «Però això es contraresta amb el fet que una zona euro en creixement augmentarà la seva demanda de productes espanyols», explica.

Notícies relacionades

ELS TIPUS, A L’EXPECTATIVA

El dubte, ara és com reaccionarà el Banc Central Europeu (BCE). Una moneda més apreciada ajuda a contenir la inflació (perquè són més barates les compres a l’exterior); i si la inflació no es recupera pot ser que el BCE endarrereixi la seva decisió de propiciar les pujades de tipus d’interès que espera el sector financer, admet el representant de Bankia. «Això seria una bona notícia per a la recuperació de l’economia espanyola», afegeix el representant de Funcas.